ИСТОРИЈА НА МУЗИКАТА

Michael Jackson – Smooth Criminal

today30/11/2023

Background
share close

30.11.2023 = Michael Jackson – Smooth Criminal

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Michael Jackson – Smooth Criminal”. Официјално на 24 Октомври 1988 година во продажба излегува овој седми сингл од 7-от по ред студиски албум на американецот “Michael Jackson” наречен “Bad” издаден на 31 Август 1987 година. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 8 на “UK Singles” и број 7 на “US Billboard Hot 100” листата. Соундтак е од филмот “Moonwalker” од 1988 година.

Michael Jackson – Smooth Criminal

29.11.2023 = Frankie Valli – Grease

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Frankie Valli – Grease”. “Grease” е песна издадена 1978 година, и е насловна песна од истоимениот музички филм “Grease” во кој гланите улоги се на: John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing, Jeff Conaway и Eve Arden, станувајќи голем хит искачувајќи се на местото број 1 на US Top листите.

Frankie Valli – Grease

28.11.2023 = Des’ree & Babyface – Fire

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме песната “Fire”, песна оригинално испеана од “Robert Gordon” уште во 1978 година, за во 1998-та година ја преработи пеачката “Des’ree” заедно со “Babyface” и ја стави на нејзиниот трет по ред студиски албум “Supernatural” издаден на 14 Декември 1998 година. Саунтрак е од филмот “Hav Plenty” од 1998 година, кој во главните улоги се: Christopher Scott Cherot, Chenoa Maxwell, Reginald James, Robinne Lee, Tammi Katherine Jones.

Des’ree & Babyface – Fire

27.11.2023 = U2 – Walk on

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “U2 – Walk on”. “Walk on” е песна на ирската рок група “U2” оформени 1976 година во Даблин, Ирска од Bono или Paul David Hewson, The Edge или David Howell Evans, Adam Clayton и Larry Mullen. Песнава ја има на нивниот 10-ти по ред студиски албум “All That You Can’t Leave Behind” издаден на 30 Октомври 2000 година. Се искачува на местото број 9 во Австралија, број 1 во Канада, број 5 на “UK Singles” листата и број 21 на “U.S. Billboard Hot 100” листата. Во 2002 година за песнава добиваат “Греми” награда за “Песна на годината”.

U2 – Walk on

26.11.2023 = Kenny Rogers – Lady

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Kenny Rogers – Lady”. Во 1980 година излегува оваа позната балада на кантри пеачот “Kenny Rogers” која ја издава на неговата компилација со најдобри песни “Greatest Hits”. Песнава станува голем светски хит искачувајќи се на местото број 1 на U.S. Billboard Hot 100 и број 12 на UK Singles листата.

Kenny Rogers – Lady

25.11.2023 = Michael Jackson – Black Or White

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Michael Jackson – Black Or White”. Официјално на 11 Октомври 1991 година излегува оваа песна на познатиот “Крал на Попот”, “Michael Jackson”. Песнава ја има на неговиот 8-ми по ред студиски албум “Dangerous” издаден на 26 Ноември 1991 година. Успева да се искачи на местото број 1 на “US Billboard Hot 100” и “UK Singles” листите.

Michael Jackson – Black Or White

24.11.2023 = Kylie Minogue – What Kind of Fool (Heard All That Before) 

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Kylie Minogue – What Kind of Fool (Heard All That Before) “. Официјално на 10 Август 1992 година излегува оваа песна наменета за првата компилација од најдобрите песни на “Kylie”, “Greatest Hits” издадена на 24 Август 1992 година која се состои од хитови од нејзините претходни албуми: “Kylie”, “Enjoy Yourself”, “Rhythm of Love” и “Let’s Get To It” и станува 19-ти топ 20 хит на австралијанката “Kylie Minogue”. Се искачува на местото број 14 на “UK Singles” листата.

Kylie Minogue – What Kind of Fool

23.11.2023 = Gloria Gaynor – I Will Survive

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Gloria Gaynor – I Will Survive”. На 27 Октомври 1978 година на музичкиот пазар излегува овој огромен диско хит во тоа време. “Gloria Gaynor” со песнава се искачува на местото број 1 на “US Billboard Hot 100” листата како и на “UK Singles” листата и добива Греми награда за најдобра диско песна во 1980 година, а според магазинот “Rolling Stones” рангирана е на местото број 489 за “The 500 Greatest Songs of All Time”. Ја издава на нејзниот 6-ти по ред студиски албум наречен “Love Tracks” издаден на 27 Ноември 1978 година.

Gloria Gaynor – I Will Survive

22.11.2023 = INXS – Bitter Tears

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “INXS – Bitter Tears”. “X” е седмиот по ред студиски албум на австралијанската група “INXS” изадена на 21 Септември 1990 година во кој освен овој огромен хит ги има и: “Suicide Blonde”, “Disappear” и “By My Side”. Песнава се искачува на местото број 36 во Австралија, 46 на “US Billboard Hot 100” и 30 на “UK Singles” листата.

INXS – Bitter Tears

21.11.2023 = The Cardigans – Erase/Rewind

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “The Cardigans – Erase/Rewind”. Официјално на 15 Март 1999 година излегува оваа песна на шведската рок група “The Cardigans” која ја има на нивниот 4-ти по ред студиски албум “Gran Turismo” издаден на 1 Октомври 1998 година. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 7 на “UK Top 75 Singles” листата.

The Cardigans – Erase/Rewind

20.11.2023 = George Michael & Queen – Somebody to Love (Live)

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “George Michael & Queen – Somebody to Love (Live)”. Ова е песна оригинално испеана од групата “Queen” уште во далечната 1976 година. ВО 1992 година е испеана во живо на “Wembley Arena” на концерт посветен на “Freddie Mercury”, од познатиот George Michael и “Queen”. Песнава ја има на мини албумот со 5 песни наречен “Five Live” издаден на 19 Април 1993 година. Со песнава се искачуваат на местото број 1 на “UK Singles” и број 30 на “US Billboard Hot 100” листата.

George Michael & Queen – Somebody to Love (Live)

19.11.2023 = Five Star – Rain Or Shine

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Five Star – Rain Or Shine”. Официјално на 6 Септември 1986 година излегува првиот најпродаван хит сингл на британската поп група “Five Star” од нивниот албум “Silk and Steel” издаден на 18 Август 1986 година. Ова е најмладата група која успеала толку високо да се искачи на топ листите, искачувајќи се на 2-то место на “UK Singles” листата.

Five Star – Rain Or Shine

18.11.2023 = M People – Don’t Look Any Further

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “M People – Don’t Look Any Further”. Ова е песна оригинално испеана од поранешниот член на групата “The Temptations” – “Dennis Edwards” уште во 1984 година. Подоцна во 1993 година ја преработи англиската група “M People” сместувајќи ја на нивниот втор по ред студиски албум “Elegant Slumming” издаден на 4 Октомври 1993 година. Се искачува на местото број 9 на “UK Singles” листата.

M People – Don’t Look Any Further

17.11.2023 = Melanie C feat. Lisa “Left Eye” Lopes – Never Be the Same Again

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Melanie C feat. Lisa “Left Eye” Lopes – Never Be the Same Again”. На 20 Март 2000 во продажба излегува оваа песна на англиската пеачка, актерка и текстописец, како и поранешна членка на групата  “Spice Girls”, “Melanie C” заедно со една од членките на групата “TLC” – “Lisa “Left Eye” Lopes”. Песнава е сместена на албумот “Northern Star” издаден на 18 Октомври 1999 година, и успева да се искачи на местото број 1 на “UK Singles” листата.

Melanie C feat. Lisa “Left Eye” Lopes – Never Be the Same Again

16.11.2023 = Prince and The New Power Generation – Diamonds And Pearls

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Prince and The New Power Generation – Diamonds And Pearls”. На 25 Декември 1991 година излегува во продажба оваа песна на американската група “The New Power Generation” придружувана од вокалот  “Rosie Gaines”. Песнава ја има на нивниот 13-ти по ред студиски албум “Diamonds and Pearls” издаден на 1 Октомври 1991 година. Со песнава успеваат да се искачат на местото број 3 на “U.S. Billboard Hot 100” и број 25 на “UK Singles” листата.

Prince and The New Power Generation – Diamonds And Pearls

15.11.2023 = R.E.M. – Losing My Religion

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “R.E.M. – Losing My Religion”. Официјално на 19 Февруари 1991 година излегува оваа песна на американската рок група “R.E.M.” која ја има на нивниот 7-ми по ред студиски албум “Out of Time” издаден на 8 Март 1991 година. Со песнава успеваат да се искачат на местото број 19 на “UK Singles” и број 4 на “U.S. Billboard Hot 100” листата. Со песнава добиваат 2 греми награди за најдобра изведба и најдобро видео.

R.E.M. – Losing My Religion

14.11.2023 = The Rembrandts – Just the Way it Is, Baby

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “The Rembrandts – Just the Way it Is, Baby”. Ова е песна на американската рок група “The Rembrandts” која ја има на нивниот прв деби студиски албум “The Rembrandts” издаден на 4 Септември 1990 година. Со песнава тие успеваат да се искачат на местото број 13 на “U.S. Billboard Hot Mainstream Rock Tracks” листата.

The Rembrandts – Just the Way it Is, Baby

13.11.2023 = Roxette – Listen to Your Heart

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Roxette – Listen to Your Heart”. Официјално на 15 Септември 1988 година излегува оваа песна на шведското дуо “Roxette” издадена како трет сингл на нивниот втор по ред студиски албум “Look Sharp!” издаден на 19 Октомври 1988 година. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 1 на “U.S. Billboard Hot 100” и број 62 на “UK Singles” листата.

Roxette – Listen to Your Heart

12.11.2023 = Air Supply – All Out of Love

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Air Supply – All Out of Love”. Песнава излегува на музичкиот пазар во далечната 1980 година. Успеваат да се искачат на местото број 2 на “U.S. Bilboard Hot 100” и број 11 на “UK Singles” листата. Преработена е од: Andru Donalds (1999), Westlife & Delta Goodrem (2006), Enigma, и др.

Air Supply – All Out of Love

11.11.2023 = Roxette – The Big L

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Roxette – The Big L”. Во 1991 година излегува во продажба оваа песна на познатата шведска група “Roxette” сместена на нивниот 3-ти по ред студиски албум “Joyride” издаден на 28 Март 1991 година. Со песнава успеваат да се искачат на местото број 21 на “UK Singles” листата.

Roxette – The Big L

10.11.2023 = Chic – Chic Mystique

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Chic – Chic Mystique”. Во 1992 годинаизлегува оваа песна на познатата американска група “Chic” која ја има на нивниот 8-ми по ред студиски албум “Chic-Ism” издаден на 3 Март 1992 година. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 48 на “UK Singles” и број 1 на “U.S. Billboard Dance Club Play” листата.

Chic – Chic Mystique

09.11.2023 = Phil Collins – Don’t Lose My Number

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Phil Collins – Don’t Lose My Number”. Во далечната 1985 година на музичкиот пазар излегува оваа песна напишана од англичанецот “Phil Collins” поранешен член на групата “Genesis”. Сместена е на неговиот трет по ред студиски албум “No Jacket Required” издаден на 25 Јануари 1985 година. Песнава успева да се искачи на местото број 4 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Phil Collins – Don’t Lose My Number

08.11.2023 = Imagination – Music and Lights

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Imagination – Music and Lights”. Ова е сингл од нивниот втор по ред студиски албум “In the Heat of the Night” издаден 1982 година, и ова е една од попознатите песни на британската група “Imagination” искачувајќи се на местото број 5 на “UK Singles” и број 52 на “U.S. R&B” листата.

Imagination – Music and Lights

07.11.2023 = Take That – How Deep Is Your Love

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Take That – How Deep Is Your Love”. Ова е песна оригинално испеана од групата “The Bee Gees” уште во 1977 година. Во 1996-та ја преработува англиската машка поп група “Take That” која ја има на нивната компилација “Greatest Hits” издадена на 4 Март 1996 година. Со оваа преработка усоеваат да се искачат на местото број 1 на “UK Singles” листата.

Take That – How Deep Is Your Love

06.11.2023 = Eurythmics – I Saved the World Today

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Eurythmics – I Saved the World Today”. Официјално на 17 Ноември 1999 година излегува оваа песна на англиското поп дуо “Eurythmics”. Песнава ја има на нивниот 9-ти по ред студиски албум “Peace” издаден на 9 Октомври 1999 година. Успеваат да се искачат на местото број 11 на “UK Singles” листата.

Eurythmics – I Saved the World Today

05.11.2023 = Terence Trent D’Arby feat. Des’ree – Delicate

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Terence Trent D’Arby feat. Des’ree – Delicate”. Во 1993 година излегува оваа песна на американскиот пеач и текстописец “Terence Trent D’Arby” заедно со англиската пеачка “Des’ree”. Песнава е сместена на неговиот трет по ред студиски албум “Symphony or Damn” издаден на 11 Мај 1993 година. Песнава успева да се искачи на местото број 14 на “UK Singles” и број 74 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Terence Trent D’Arby feat. Des’ree – Delicate

04.11.2023 = Salt-N-Pepa – Twist and Shout

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Salt-N-Pepa – Twist and Shout”. Ова е песна оригинално испеана од “The Isley Brothers” уште во далечната 1962 година. Подоцна во 1988 година ја преработуваат американското хип хоп трио “Salt-N-Pepa”, сместувајќи ја на нивниот втор по ред студиски албум “A Salt With A Deadly Pepa” издаден на 2 Август 1988 година. Успеваат да се искачат на местото број 4 на “UK Singles” листата.

Salt-N-Pepa – Twist and Shout

03.11.2023 = Robbie Williams – No Regrets

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Robbie Williams – No Regrets”. Официјално на 30 Ноември 1998 година излегува оваа песна на англискиот пеач, текстописец и поранешен член на групата “Take That” – “Robbie Williams”. Тој песнава ја сместува на неговиот втор по ред соло студиски албум “I’ve Been Expecting You” издаден на 26 Октомври 1998 година. Со песнава тој успева да се искачи на местото број 4 на “UK Singles” листата.

Robbie Williams – No Regrets

02.11.2023 = Michael Jackson – Remember the Time

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Michael Jackson – Remember the Time”.  На 3 Февруари 1992 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на познатиот “Крал на попот”, “Michael Jackson”. Песнава ја има на неговиот 8-ми по ред студиски албум “Dangerous” издаден на 26 Ноември 1991 година, и со нејзе успева да се искачи на местото број 3 на “US Billboard Hot 100” и “UK Singles” листата.

Michael Jackson – Remember the Time

01.11.2023 = Level 42 – Running in the Family

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Level 42 – Running in the Family”. Во месец Февруари 1987 година излегува токму оваа песна, една од попознатите на англиската група “Level 42” која ја издаваат на нивниот истоимен албум “Running in the Family” во Март 1987 година. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 6 на “UK Singles” и број 83 на “US Billboard Hot 100” листата.

Level 42 – Running in the Family

31.10.2023 = Depeche Mode – Strangelove

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Depeche Mode – Strangelove”. Официјално на 13 Април 1987 година излегува нивниот 18-ти по ред хит сингл а прв на нивниот 6-ти по ред студиски албум “Music for the Masses” издаден на 28 Септември 1987 година. Успева да се искачи на местото број 16 на “UK Singles” листата.

Depeche Mode – Strangelove

30.10.2023 = Tina Turner – Private Dancer

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Tina Turner – Private Dancer”. Во далечната 1985 година на музичкиот пазар излегува во продажба оваа песна напишана од поранешниот член на групата “Dire Straits – Mark Knopfler” а испеана од американската пеачка “Tina Turner”. Оваа песна е сместена на нејзиниот 5-ти по ред студиски албум “Private Dancer” издаден на 29 Мај 1984 година, и со нејзе успева да се искачи на местото број 26 на “UK Singles” и број 7 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Tina Turner – Private Dancer

29.10.2023 = Randy Crawford – Imagine

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Randy Crawford – Imagine”. Оваа песна оригинално датира уште од 1971 година која ја напишал и испеал познатиот “John Lennon”. Во 1982 година познатата американска пеачка “Randy Crawford” ја изведува во живо и ја става на нејзиниот албум наречен “Casino lights” издаден истата 1982 година. Се искачува на местото број 69 на “US R&B” листата и број 60 на “UK Singles” листата.

Randy Crawford – Imagine

28.10.2023 = Melanie C – I Turn to You

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Melanie C – I Turn to You”. Официјално на 14 Јануари 2000 година излегува оваа песна на англиската пеачка, актерка и текстописец “Melanie C”. Оваа песна ја има на нејзиниот прв соло студиски албум “Northern Star” издаден на 18 Октомври 1999 година, и со нејзе успева да се искачи на местото број 1 на “UK Singles” и број 1 на “U.S Hot Dance Club Play” листата.

Melanie C – I Turn to You

27.10.2023 = KC and the Sunshine Band – Give it Up

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “KC and the Sunshine Band – Give it Up”. Во далечната 1983 година излегува оваа песна на американците “KC and the Sunshine Band”, која ја има на два нивни албуми: “All in a Night’s Work” издаден Август 1982 година и на “KC Ten” издаден јануари 1984 година. Причина за сместувањето на два албуми било тоа што кога за првпат ја издале песнава не стасала да биде хит во Америка покрај големата конкуренција, па подоцна во 1984 година успева да се пробие и во Америка. Станува број 1 хит на “UK Singles” листата (3 недели) и станува 18-ти најдобро продаван хит сингл за таа година, додека на “US Billboard Hot 100” се искачува само на 18 позиција.

KC and the Sunshine Band – Give it Up

26.10.2023 = Lenny Kravitz – Fly Away

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Lenny Kravitz – Fly Away”. Официјално на 29 Декември 1998 година излегува оваа песна на познатиот американски рок пеач, текстописец и продуцент “Lenny Kravitz” која ја има на неговиот 5-ти по ред студиски албум “5” издаден на 12 Мај 1998 година. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 12 на “U.S. Billboard Hot 100” и број 1 на “UK Singles” листата.

Lenny Kravitz – Fly Away

25.10.2023 = Pet Shop Boys – Always on My Mind

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Pet Shop Boys – Always on My Mind”. Ова е песна оригинално испеана од “Brenda Lee” уште во далечната 1972 година. На 30 Ноември 1987 година британците “Pet Shop Boys” решаваат да ја преработаат и да ја стават на нивниот 4-ти по ред студиски албум “Introspective” издаден на 11 Октомври 1988 година. Со ова песната станува уште поголем хит искачувајќи се на местото број 1 на “UK Singles” листата (4 недели).

Pet Shop Boys – Always on My Mind

24.10.2023 = Randy Crawford feat. Eric Clapton and David Sanborn – Knocking on Heaven’s Door

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Randy Crawford feat. Eric Clapton and David Sanborn – Knocking on Heaven’s Door”. Ова е песна оригинално сиепана од пеачот “Bob Dylan” уште во далечната 1973 година. Во 1989-та ја преработува америкианската џез и рнб пеачка “Randy Crawford” заедно со англискиот гитарист и пеач “Eric Clapton” и саксофонистот “David Sanborn”. Преработкава ја има на 9-от по ред студиски албум “Rich and Poor” од “Randy Crawford” издаден 1989 година.

Randy Crawford feat. Eric Clapton and David Sanborn – Knocking on Heaven’s Door

23.10.2023 = Maria McKee – Show Me Heaven

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Maria McKee – Show Me Heaven”. оваа песна е главна тема на филмот “Days of Thunder”. “Maria McKee” прво не сакала да ја сними песнава се додека не и допуштиле да смени дел од текстот. Станува голем хит кој успева да се искачи на местото број 1 на UK Singles и број 28 на U.S. Billboard Adult Contemporary листата. Позначајна преработка на песнава прават: Laura Branigan (1995), Tina Arena, Jessica Andrews и др.

Maria McKee – Show Me Heaven

22.10.2023 = Mariah Carey – Without You

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Mariah Carey – Without You”. Ова е песна оригинално испеана од британската рок група “Badfinger” уште во далечната 1970 година. На 24 јануари 1994 година излегува преработката на познатата американска пеачка, текстописец и актерка “Mariah Carey” сместувајќи ја на нејзиниот 4-ти по ред студиски албум “Music Box” издаден на 17 Август 1993 година. Таа со песнава успева да се искачи на местото број 1 на “UK Singles” и број 3 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Mariah Carey – Without You

21.10.2023 = Dr. Alban – It’s My Life

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Dr. Alban – It’s My Life”. Ова е песна на шведскиот музичар и продуцент “Dr. Alban”, сместена на неговиот втор по ред студиски албум “One Love” издаден 1992 година. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 2 на “UK Singles” и број 88 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Dr. Alban – It’s My Life

20.10.2023 = Eurythmics – Would I Lie to You

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Eurythmics – Would I Lie to You?” Официјално во месец Април 1985 година излегува оваа песна на англиската група “Eurythmics” сместена на нивниот 5-ти по ред студиски албум “Be Yourself Tonight” издаден Мај 1985 година. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 17 на “UK Singles” и број 5 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Eurythmics – Would I Lie to You

19.10.2023 = George Michael – Faith

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “George Michael – Faith” Во далечната 1987 година излегува оваа песна на поранешниот член на групата “Wham!”, “George Michael”. Песнава ја има на неговиот прв соло албум “Faith” издаден на 30 Октомври 1987 година, и со нејзе тој успева да се искачи на местото број 1 на U.S. Billboard Hot 100 и број 2 на UK Singles листата. Позначајна преработка на песнава прават “Limp Bizkit” во 1998 година.

George Michael – Faith

18.10.2023 = Lenny Kravitz – Mr. Cab Driver

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Lenny Kravitz – Mr. Cab Driver”. Официјално на 29 Јуни 1990 година во продажба излегува оваа песна на американецот “Leonard Albert (Lenny” Kravitz)”. Песнава е сместена на неговиот прв деби албум наречен “Let Love Rule” издаден на 19 Септември 1989 година. Во песнава се зборува за расизмот и дискриминацијата но во хумористичен стил.

Lenny Kravitz – Mr. Cab Driver

17.10.2023 = Phil Collins – True Colors

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Phil Collins – True Colors”. Ова е песна оригинално испеана од “Cyndi Lauper” уште во далечната 1986 година. На 26 Октомври 1998 година излегува преработката на познатиот англиски пеач, текстописец и актер “Phil Collins”, сместувајќи ја на неговата прва компилација со најдобри песни “…Hits” издадена на 6 Октомври 1998 година. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 26 на “UK Singles” и број 2 на “U.S. Billboard Hot Adult Contemporary Tracks” листата.

Phil Collins – True Colors

16.10.2023 = Diana Ross & Lionel Richie – Endless Love

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Diana Ross & Lionel Richie – Endless Love”. Во месец Август 1981 година излегува токму оваа песна која е направена како саундтрак за филмот “Endless Love” изведувајќи ја “Diana Ross & Lionel Richie” во дует. Песнава станува огромен хит насекаде низ светот изкачувајќи се на местото број 1 на “U.S. Billboard Hot 100” и број 7 на “UK Singles” листата. Позначајна преработка на оваа песна прават “Luther Vandross and Mariah Carey” во 1994 година.

Diana Ross & Lionel Richie – Endless Love

15.10.2023 = Elton John – Blue Eyes

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Elton John – Blue Eyes”.

Официјално на 25 Јуни 1982 година излегува оваа песна на англискиот пеач и текстописец “Sir Elton Hercules John”. Песнава ја има на неговиот 16-ти по ред студиски албум “Jump Up!” издаден на 9 Април 1982 година, и со нејзе успева да се искачи на местото број 12 на “US Billboard Hot 100” и број 1 на “US adult contemporary” листата.

Elton John – Blue Eyes

14.10.2023 = Beats International – Dub Be Good to Me

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Beats International – Dub Be Good to Me”.

Официјално во месец Февруари 1990 година излегува оваа песна на британската музичка група “Beats International”, која е сместена на нивниот прв дени студиски албум “Let Them Eat Bingo” издаде истата 1990 година. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 1 на “UK Singles” и број 76 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Beats International – Dub Be Good to Me

13.10.2023 = Bon Jovi – Keep the Faith

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Bon Jovi – Keep the Faith”.

Во 1992 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на американската група “Bon Jovi”. Песнава е издадена како прв сингл сместена на нивниот 5-ти по ред студискин албум “Keep the Faith” издаден на 3 Ноември 1993 година. Успеваат да се искачат на местото број 29 на “US Billboard Hot 100” и број 5 на “UK Singles” листата.

Bon Jovi – Keep the Faith

12.10.2023 = Enrique Iglesias – Sad Eyes

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Enrique Iglesias – Sad Eyes”.

Ова е песна оригинално испеана од рокерот “Bruce Springsteen” уште во 1990 година. Во месец Септември 2000 ја преработува познатиот пеач “Enrique Iglesias” која ја има на неговиот прв деби студиски албум “Enrique” издаден на 23 Ноември 1999 година. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 8 на “US Billboard Hot Dance Club Play” листата.

Enrique Iglesias – Sad Eyes

11.10.2023 = Bryan Adams – Have You Ever Really Loved a Woman?

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Bryan Adams – Have You Ever Really Loved a Woman?

Официјално на 14 Април 1995 година излегува оваа песна на познатиот канадски ппеач и текстописец “Bryan Adams”, сместена на неговиот 7-ми по ред студиски албум “18 til I Die” издаден на 4 Јуни 1996 година. Карактеристично за оваа песна е гостувањето на фламенго гитаристот “Paco de Lucia”. “Bryan Adams” со оваа песна се искачува на местото број 4 на “UK Singles” и број 1 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Bryan Adams – Have You Ever Really Loved a Woman?

10.10.2023 = Duran Duran – Notorious

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Duran Duran – Notorious”.

Официјално на 20 Октомври 1986 година излегува оваа песна на “New Wave” групата “Duran Duran”. Песнава ја има на нивниот 4-ти по ред студиски албум “Notorious” издаден на 18 Ноември 1986 година. Со песнава успеваат да се искачат на местото број 2 на “US Billboard Hot 100” и број 7 на “UK Singles” листата.

Duran Duran – Notorious

09.10.2023 = Alanis Morissette – You Learn

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Alanis Morissette – You Learn”.

Официјално на 9 Јули 1996 година во продажба излегува оваа песна на Канадско-американската пеачка “Alanis Morissette” која ја има на нејзиниот трет по ред студиски албум “Jagged Little Pill” издаден на 13 Јуни 1995 година. таа со песнава успева да се искачи на местото број 24 на “UK Top 75 Singles” и број 6 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Alanis Morissette – You Learn

08.10.2023 = Barry Manilow – Mandy

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Barry Manilow – Mandy”.

Ова е песна на американскиот пеач и текстописец “Barry Manilow” која ја има на неговиот втор по ред студиски албум “Barry Manilow II” издаден Октомври 1974 година. Тој со песнава се искачува на местото број 1 на “US Billboard Hot 100 i Adult Contemporary” листата како и број 12 на “UK Singles” листата. Песнава ја имаат преработено: Andy Williams, Westlife и др.

Barry Manilow – Mandy

07.10.2023 = George Michael – Star People ’97

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “George Michael – Star People ’97”.

Официјално на 28 Април 1997 година излегува оваа песна на познатиот англиски пеач со грчко потекло и поранешен член на групата “Wham!, “George Michael”. То песнава ја сместува на неговиот трет по ред соло студиски албум “Older” издаден на 13 мај 1996 година. Се искачува на местото број 2 на “UK Singles” листата.

George Michael – Star People ’97

06.10.2023 = Iggy Pop – Real Wild Child (Wild One)

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Iggy Pop – Real Wild Child (Wild One).”

Ова е песна која оригинално ја испеал “Johnny O’Keefe” уште во далечната 1958 година. Многу подоцна, во 1986 година ја преработува американскиот пеач “Iggy Pop” која ја има на неговиот 7-ми по ред студиски албум “Blah-Blah-Blah” издаден на 23 Октомври 1986 година. Се искачува на местото број 10 на “UK Singles” листата и број 27 на “US Billboard’s Album Rock Tracks” листата.

Iggy Pop – Real Wild Child (Wild One)

05.10.2023 = Queen – I Want it All

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Queen – I Want it All”.

Официјално на 2 Мај 1989 година излегува оваа водечка песна на англиската рок група “Queen” која ја има на нивниот 13-ти по ред студиски албум “The Miracle” издаден на 2 Мај 1989 година. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 3 на “UK Singles” и број 50 на “US Billboard Hot 100” листата.

Queen – I Want it All

04.10.2023 = Freak Power – Rush

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Freak Power – Rush”.

Официјално на музичкиот пазар оваа песна излегува во Февруари 1994 година од англиската група “Freak Power”. Песнава тие ја сместуваат на нивниот прв деби студиски албум “Drive Thru Booty” издаден Април 1994 година, и со нејзе успеваат да се искачат на местото број 62 на “UK Singles” листата.

Freak Power – Rush

03.10.2023 = Annie Lennox – Precious

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Annie Lennox – Precious”.

Ова е песна на познатата шкотланѓанка, поранешна членка на групата “Eurythmics – Annie Lennox”, родена на 25 Декември 1954 година. Оваа песна ја има на нејзиниот прв деби соло студиски албум “Diva” издаден на 6 Април 1992 година, и со нејзе таа успева да се искачи на местото број 23 на “UK Singles” листата.

Annie Lennox – Precious

02.10.2023 = Patti Austin & James Ingram – Baby, Come to Me

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Patti Austin & James Ingram – Baby, Come to Me”.

Ова е позната балада испеана во дует од “Patti Austin & James Ingram” а како придружен вокал се јавува “Michael McDonald”. Песнава се наоѓа на албумот на “Patti Austin – Every Home Should Have One” од 1981 година, не постигнувајќи некој позначан успех. Во 1992 година ја реиздаваат и успеваат да се искачат на местото број 1 на “US Billboard Hot 100” листата.

Patti Austin & James Ingram – Baby, Come to Me

01.10.2023 = Peter Gabriel & Kate Bush – Don’t Give Up

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Peter Gabriel & Kate Bush – Don’t Give Up”.

Официјално во месец Октомври 1986 година излегува овој хит сместен на 5-тиот по ред студиски албум на Peter Gabriel “So” издаден на 19 Мај 1986 година. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 9 на “U.K. Singles” листата и број 50 на “U.S. Billboard Hot 100 Singles” листата. “Peter Gabriel” прави дует од оваа песна и со “Paula Cole” и “Tracy Chapman”.

Peter Gabriel & Kate Bush – Don’t Give Up

30.09.2023 = Junior Jack – My Feeling

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Junior Jack – My Feeling”.

Ова е песна на италијанскиот со белгиско државјанство, ди џеј и продуцент “Junior Jack”. Тој песнава ја издава како сингл во 1999 година, и со нејзе се искачува на местото број 31 на “UK Singles” листата.

Junior Jack – My Feeling

29.09.2023 = Jamiroquai – Virtual Insanity

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Jamiroquai – Virtual Insanity”.

Официјално на 19 Август 1996 година излегува оваа песна на познатата англиска ејсид џез, функ, соул и диско група “Jamiroquai”. Песнава е сместена на нивниот 3-ти по ред студиски албум “Travelling Without Moving” издаден на 9 Септември 1996 година, и со нејзе се искачува на местото број 3 на “UK Singles” листата.

Jamiroquai – Virtual Insanity

28.09.2023 = Madonna – Into the Groove

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Madonna – Into the Groove”.

Официјално на 12 јули 1985 година излегува во продажба овој сингл издаден од американката Madonna, сместен на нејзиниот тор по ред студиски албум “Like a Virgin” издаден на 29 октомври 1984 година. Madonna со песнава успева да се искачи на местото број 1 на “UK Singles” листата и “U.S. Billboard Hot Dance Club Play” листата.

Madonna – Into the Groove

27.09.2023 = Terence Trent D’Arby – Dance Little Sister

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Terence Trent D’Arby – Dance Little Sister”.

Во 1988 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на американскиот пеач и текстописец “Terence Trent D’Arby” која ја има на неговиот прв деби студиски албум “Introducing the Hardline According to Terence Trent D’Arby” издаден на 13 Јули 1987 година. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 30 на “US Billboard Hot 100” и број 20 на “UK Singles” листата.

Terence Trent D’Arby – Dance Little Sister

26.09.2023 = Kim Wilde – You Came

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Kim Wilde – You Came”.

Официјално на 4 Јули 1988 година излегува вториот сингл издаден од шестиот студиски албум на англичанката “Kim Wilde” наречен “Close”. Овој албум издаден во јуни 1988 година станува нејзин бест селер, а со оваа песна се искачува на високото 3 место на “UK SIngles” листата и број 41 на “US Billboard Hot 100” листата. Подоцна во 2006 година повторно ја преработува и сместува на нејзиниот албум “Never Say Never”.

Kim Wilde – You Came

25.09.2023 = Glenn Medeiros – Nothing’s Gonna Change My Love For You

Денес во “Историја на Музиката” гo слушаме “Glenn Medeiros – Nothing’s Gonna Change My Love For You”.

Оригиналот на оваа песна му припаѓа на џез музичарот и пеач “George Benson” уште од 1984 година од неговиот албум “20/20” издаден истата година. Песнава станува светски хит кога ја преработува хавајскиот пеач “Glenn Medeiros” во 1988 година, не само на анслиски туку и на шпански јазик. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 1 на “UK Singles” листата (4 недели) и број 12 на “U.S. Billboard Hot 100″ листата. Други кои ја преработале песнава се ирската група Westlife” кои во 2006 ја сместуваат на нивниот албум “The Love Album”.

Glenn Medeiros – Nothing’s Gonna Change My Love For You

24.09.2023 = Eric Clapton – Knockin’ on Heaven’s Door

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Eric Clapton – Knockin’ on Heaven’s Door”.

Оригинално оваа песна му припаѓа на “Bob Dylan” кој ја иаздава во 1973 година во 1973 од неговиот албум “Pat Garrett & Billy the Kid”. Две години после смрта на “Bob Dylan” во Август 1975 година Eric Clapton ја преработува како сингл и ја сместува во неговата компилација “Time Pieces: Best of Eric Clapton” издадена на 14 Мај 1982 година. Песнава ја преработуваат и “Guns N’ Roses” (1992), Bon Jovi, Avril Lavigne, Aerosmith, Bruce Springsteen, Randy Crawford, Babyface и др.

Eric Clapton – Knockin’ on Heaven’s Door

23.09.2023 = MC Sar & the Real McCoy – It’s on You

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “MC Sar & the Real McCoy – It’s on You”.

Во 1990 година излегува оваа песна на германската денс група “MC Sar & the Real McCoy или подоцна преименувана како Real McCoy. Тие песнава ја сместуваат на нивниот прв деби студудиски албум “On the Move” издаден 1990 година. Со песнава се искачуваат на местото број 11 во Германија, број 8 во Франција и Швајцарија и број 4 во Австрија.

MC Sar & the Real McCoy – It’s on You

22.09.2023 = Belinda Carlisle – Do You Feel Like I Feel?

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Belinda Carlisle – Do You Feel Like I Feel?”.

Текстот за оваа песна го пишуваат Ellen Shipley, а истовремено и како продуцент се јавува и Rick Nowels. Оваа песна официјално на музичкиот пазар излегува во 1991 година, испеана од Belinda, која била главна вокалистка на групата “The Go-Go’s”. Таа со песнава успева да се искачи на местото број 29 на “UK Singles” листата и број 73 на “US Billboard Hot 100” листата.

Belinda Carlisle – Do You Feel Like I Feel

21.09.2023 = David Bowie – Blue Jean

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “David Bowie – Blue Jean”.

Ова е сингл од неговиот 16-ти по ред студиски албум “Tonight” издаден на 1 Септември 1984 година. Успева да се искачи на местото број 8 на “U.S Billboard Hot 100” и број 6 на “U.K. Singles” листата.

David Bowie – Blue Jean

20.09.2023 = Cher – I Found Someone

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Cher – I Found Someone”.

Оригинално оваа песна и припаѓа напознатата пеачка “Laura Branigan” кој ја издава песнава во 1986 година од нејзиниот албум “Hold Me”. На 19 Ноември 1987 година ја преработува пеачката и актерка “Cher”, сместувајќи ја на нејзиниот 19 албум под исто име “Cher”. Со околу 2 милиони продадени копии на песнава таа успева да се искачи на местото број 5 на “UK Singles” и број 10 на “US Billboard Hot 100” листата.

Cher – I Found Someone

19.09.2023 = Mr. Big – To Be With You

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Mr. Big – To Be With You”.

Официјално на 25 Ноември 1991 година излегува во продажба оваа песна на американската хард рок група “Mr. Big” која ја има на нивниот втор по ред студиски албум “Lean into It” издаден Април 1991 година. Со песнава успеваат да се искачат на местото број 3 на “UK Singles” и број 1 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Mr. Big – To Be With You

18.09.2023 = Simply Red – It’s Only Love

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Simply Red – It’s Only Love”.

Ова е песна оригинално испеана од “Barry White – “It’s Only Love Doing It’s Thing” уште во 1978 година.11 години подоцна ја преработува англиската соул група “Simply Red” која ја има на нивниот трет по ред студиски албум “A New Flame” издаден 1989 година. Тие со песнава се искачуваат на местото број 13 на “UK Singles” и број 57 на “US Billboard Hot 100” листата.

Simply Red – It’s Only Love

17.09.2023 = America – The Last Unicorn

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “America – The Last Unicorn”.

Во далечната 1982 година, групата “America” беше ангажирани во спремање на саундтракот за истоимениот филм “The Last Unicorn”. Според овој филм, тие го промовираат и нивниот истоимен хит сингл, и во тој период ја пеат на секоја нивна турнеја.

America – The Last Unicorn

16.09.2023 = Haddaway – Life (Everybody Needs Somebody To Love)

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Haddaway – Life (Everybody Needs Somebody To Love)”.

Официјално на 5 Ноември 1993 година излегува оваа песна на тринидадскиот пеач “Haddaway” која ја има на неговиот прв деби студиски албум “Haddaway” издаден на 23 Ноември 1993 година. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 6 на “UK Singles” и број 41 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Haddaway – Life (Everybody Needs Somebody To Love)

15.09.2023 = Take That feat. Lulu – Relight My Fire

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Take That feat. Lulu – Relight My Fire”.

Ова е песна оригинално испеана од пеачот “Dan Hartman” уште во 1979 година. Во 1993-та ја преработува англиската машка група “Take That”, заедно со шкотската пеачка “Lulu”. Песнава ја има на нивниот трет по ред студиски албум “Everything Changes” издаден на 11 Октомври 1993 година, и со нејзе успеваат да се искачат на местото број 1 на “UK Singles” листата.

Take That feat. Lulu – Relight My Fire

14.09.2023 = Will to Power – I’m Not in Love

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Will to Power – I’m Not in Love”.

Ова е песна оригинално испеана од групата “10cc” уште во 1975 година. Во 1990-та ја преработува американската поп група “Will to Power”, сместувајќи ја на нивниот втор по ред студиски албум “Journey Home” издаден 1990 година. Тие со песнава се искачуваат на местото број 7 на “US Billboard Hot 100” листата и број 29 на “UK Singles” листата.

Will to Power – I’m Not in Love

13.09.2023 = The Tony Rich Project – Nobody Knows

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “The Tony Rich Project – Nobody Knows”.

Официјално во месец Февруари 1996 година излегува оваа песна на американскиот пеач и текстописец “Tony Rich” која ја има на неговиот прв деби студиски албум “Words” издаден на 16 Јануари 1996 година. Се искачува на местото број 2 на “U.S. Billboard Hot 100” листата и број 2 на “U.S. Billboard Hot Adult Contemporary Tracks” листата.

The Tony Rich Project – Nobody Knows

12.09.2023 = Barry White – Can’t Get Enough of Your Love

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Barry White – Can’t Get Enough of Your Love”.

Во далечната 1974 година излегува оваа песна издадена како прв сингл од неговиот албум “Can’t Get Enough” и се искачува на местото број 1 на “US Billboard Hot 100” и “U.S. R&B” листата како и број 8 на “UK Singles” листата. Ова е воедно негова најпозната песна по која тој се препознаваше.

Barry White – Can’t Get Enough of Your Love

11.09.2023 = Phil Collins – One More Night

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Phil Collins – One More Night”.

Далечниот месец Декември 1984 година излегува оваа песна напишана од англичанецот “Phil Collins”, поранешен член на групата “Genesis”. Ова е негов прв сингл од неговиот трет по ред студиски албум “No Jacket Required” издаден на 25 Јануари 1985 година. Со песнава успева да се искачи на местото број 4 на “UK Singles” и број 1 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Phil Collins – One More Night

10.09.2023 = Whitney Houston – One Moment in Time

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Whitney Houston – One Moment in Time”.

Официјално на 30 Август 1988 година излегува оваа песна на американката “Whitney Elizabeth Houston” која ја има на нејзиниот албум наречен  “One Moment in Time: Summer Olympics Album” издаден 1988 година. Оваа песна е наменета за летните олимписки игри одржани во Сеул, Кореа во 1988 година, и со нејзе успева да се искачи на местото број 5 на “U.S. Billboard Hot 100” и број 1 на “UK Singles” листата.

Whitney Houston – One Moment in Time

09.09.2023 = Groove Armada – My Friend

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Groove Armada – My Friend”.

Во 2001 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на групата “Groove Armada”, оформени 1996 година во Лондон, Англија од Andy Cato и Tom Findlay. Песнава ја има на нивниот трет по ред студиски албум “Goodbye Country (Hello Nightclub)” издаден на 11 Септември 2001 година, и со песнава усоеваат да се искачат на местото број 36 на “UK Singles” листата.

Groove Armada – My Friend

08.09.2023 = Black Box – I Don’t Know Anybody Else

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Black Box – I Don’t Know Anybody Else”.

Ова е песна на италијанската поп група “Black Box”, сместувајќи ја на нивниот прв деби студиски албум “Dreamland” издаден Мај 1990 година Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 4 на “UK Singles” и број 23 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Black Box – I Don’t Know Anybody Else

07.09.2023 = Icehouse – Hey Little Girl

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Icehouse – Hey Little Girl”.

Официјално на 26 Октомври 1982 година излегува овој втор хит сингл издаден од австралијанската поп група “Icehouse”, од нивниот албум “Primitive Man” издаден на 6 Септември 1982 година. Тие со песнава се искачуваат на местото број 20 на “UK Singles” листата.

Icehouse – Hey Little Girl

06.09.2023 = La Bouche – Fallin’ in Love

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “La Bouche – Fallin’ in Love”.

Ова е песна оригинално испеана од “Hamilton, Joe Frank and Reynolds” уште во 1975 година. На 12 Јуни 1995 година излегува преработката на германското денс поп дуо “La Bouche” која ја има на нивниот прв деби студиски албум “Sweet Dreams” издаден 1995 година. Успеваат да се искачат на местото број 43 на “UK Singles” листата.

La Bouche – Fallin’ in Love

05.09.2023 = Simple Minds – Let There Be Love

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Simple Minds – Let There Be Love”.

Во 1991 година излегува оваа песна на Шкотската рок група “Simple Minds” која ја има на нивниот 9-ти по ред студиски албум “Real Life” издаден на 8 Април 1991 година. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 6 на “UK Singles” листата.

Simple Minds – Let There Be Love

04.09.2023 = Jason Donovan – Sealed With a Kiss

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Jason Donovan – Sealed With a Kiss”.

Оваа песна оригинално датира уште од 1962 година кога за првпат ја пее “Bobby Winton” од истоимениот албум “Sealed with a Kiss”. Jason ја става оваа песна на неговиот прв деби албум наречен “Ten Good Reason” издаден на 15 Мај 1989 година и со песнава успева да се искачи на местото број 1 на “UK Singles” листата (2 недели).

Jason Donovan – Sealed With a Kiss

03.09.2023 = Thelma Houston – Don’t Leave Me This Way

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Thelma Houston – Don’t Leave Me This Way”.

Оваа песна датира уште од 1975 година кога за прв пат ја испеале “Harold Melvin & the Blue Notes” од нивниот албум “Wake Up Everybody”. Наредната година ја преработува и пеачката “Thelma Houston” сместувајќи ја на нејзиниот албум “Any Way You Like It” издаден 1976 година. Песнава се искачува на местото број 1 на “U.S. Billboard Hot 100” и број 13 на “UK Singles” листата.

Thelma Houston – Don’t Leave Me This Way

02.09.2023 = Madonna – Like a Virgin

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Madonna – Like a Virgin”.

Официјално на 5 Ноември 1984 година излегува овој прв сингл издаден од американката “Madonna”, сместен на нејзиниот втор по ред студиски албум наречен “Like a Virgin” издаден на 29 октомври 1984 година. Оваа песна ја има и на компилацијата “The Immaculate Collection” издадена на 13 Ноември 1990 година. Ова е нејзин прв сингл со кој се искачува на врвот на “US Bilboard Hot 100” листата цели 6 недели, а на “UK Singles” се искачува до 3 местото.

Madonna – Like a Virgin

01.09.2023 = Nick Kamen – Each Time You Break My Heart

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Nick Kamen – Each Time You Break My Heart”.

Далечната 1986 година овој англиски пеач, модел и текстописец го прави својот прв успешен хит “Each Time You Break My Heart” кој го има на неговиот прв деби студиски албум наречен според него “Nick Kamen” издаден наредната 1987 година. Во оваа песна “Madonna” ги пее придружните вокали. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 5 на “UK Singles” и на “U.S. Billboard Hot Dance Club Play” листите.

Nick Kamen – Each Time You Break My Heart

31.08.2023 = Depeche Mode – Enjoy the Silence

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Depeche Mode – Enjoy the Silence”.

Официјално на 16 Јануари 1990 година излегува 24-от хит сингл на англиската група “Depeche Mode”, оформена 1980 година во Англија. Оваа песна ја има на нивниот 7-ми по ред студиски албум “Violator” издаден на 19 Март 1990 година, и со нејзе се искачуваат на местото број 6 на “UK Singles” листата и број 8 на “US Billboard Hot 100” листата.

Depeche Mode – Enjoy the Silence

30.08.2023 = Michael Jackson – Give in to Me

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Michael Jackson – Give in to Me”.

Официјално на 15 Февруари 1993 година излегува оваа песна на познатиот “Крал на Попот”, “Michael Jackson”, заедно со поранешниот гитарист на “GNR” – “Slash”. Песнава ја има на неговиот 8-ми по ред студиски албум “Dangerous” издаден на 26 Ноември 1991 година, и со нејзе успева да се искачи на местото број 2 на “UK Singles” листата.

Michael Jackson – Give in to Me

29.08.2023 = Roxette – Spending My Time

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Roxette – Spending My Time”.

Во 1991 година излегува оваа песна на познатата шведска група “Roxette”, оформени 1986 година во Халмстад, Шведска. Песнава ја има на нивниот 3-ти по ред студиски албум “Joyride” издаден на 28 март 1991 година, и со неа успеваат да се искачат на местото број 32 на “US Billboard’s Hot 100” листата.

Roxette – Spending My Time

28.08.2023 = Eric Clapton – Layla

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Eric Clapton – Layla”.

Ова е песна која оригинално ја испеала групата “Derek and the Dominos” уште во 1971 година. Во 1992 година ја преработува во “Unplugged” верзија познатиот англиски рок пеач “Eric Clapton”, роден на 30 Март 1945 година во Англија. Песнава тој ја сместува на албумот “Unplugged” издаден на 25 Август 1992 година. Инаку свирката на која е изведена оваа песна се одржа на “MTV Unplugged” пред мала публика во студиото “Bray Film Studios” во Виндсор, Англија.

Eric Clapton – Layla

27.08.2023 = Mary J. Blige – Everything

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Mary J. Blige – Everything”.

Официјално на 21 Октомври 1997 година излегува оваа песна на американската пеачка и текстописец “Mary J. Blige”. Таа оваа песна ја сместува на нејзиниот трет по ред студиски  албум “Share My World” издаден на 22 Април 1997 година, и со нејзе успева да се искачи на местото број 6 на “UK Singles” и број 24 на “US Billboard Hot 100” листата.

Mary J. Blige – Everything

26.08.2023 = Katrina & the Waves – Walking on Sunshine

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Katrina & the Waves – Walking on Sunshine”.

Во 1985 година излегува најдобриот хит на британската група “Katrina & the Waves” издаден на истоимениот албум “Walking On Sunshine”. Тие со песнава се искачуваат на местото број 4 во Австралија, број 9 во Америка и број 8 во Британија.

Katrina & the Waves – Walking on Sunshine

25.08.2023 = Eurythmics – Sweet Dreams (Are Made of This)

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Eurythmics – Sweet Dreams (Are Made of This)”.

Официјално на 5 Мај 1983 година излегува оваа песна од истоимениот албум “Sweet Dreams (Are Made of This)” издаден на 21 Јануари 1983 година. Ова е нивната најуспешна песна која успева да се искачи на местото број 2 на “UK Singles” и број 1 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Eurythmics – Sweet Dreams (Are Made of This)

24.08.2023 = Chris Rea – Fool (If You Think It’s Over)

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Chris Rea – Fool (If You Think It’s Over)”.

Во далечната 1978 година излегува овој сингл изваден од неговиот деби студиски албум “Whatever Happened to Benny Santini?” издаден истата година. Тој со песнава се искачува на местото број 12 на “US Billboard Hot 100” листата во Септември 1978 година. Песнава е реиздадена истата година, и во Англија се искачува само на 30 место на “UK Singles” листата.

Chris Rea – Fool (If You Think It’s Over)

23.08.2023 = Starship – Nothing’s Gonna Stop Us Now

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Starship – Nothing’s Gonna Stop Us Now”.

Во далечната 1987 година излегува најуспешната песна од американската група “Starship” предводена од поранешниот член на “Jefferson Starship”, “Paul Kantner”. Песнава ја има на нивниот втор по ред студиски албум “No Protection” издаден истата 1987 година. Успеваат да се искачат на местото број 1 на “UK Singles” и на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Starship – Nothing’s Gonna Stop Us Now

22.08.2023 = Whitney Houston and George Michael – If I Told You That

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Whitney Houston and George Michael – If I Told You That”.

Официјално на 8 Август 2000 излегува оваа песна на американската пеачка и актерка “Whitney Houston” заедно со “George Michael”. Песнава е сместена на 4-от по ред студиски албум на “Whitney Houston” – “My Love Is Your Love” издаден на 17 Ноември 1998 година. Успеваат да се искачат на местото број 9 на “UK Singles” листата.

Whitney Houston and George Michael – If I Told You That

21.08.2023 = Jermaine Dupri and Mariah Carey – Sweetheart

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Jermaine Dupri and Mariah Carey – Sweetheart”.

Ова е песна оригинално испеана од “Rainy Davis” уште во 1986 година. На 6 Октомври 1998 година ја преработуваат американците “Jermaine Dupri” и “Mariah Carey”. Песнава е сместена на неговиот прв деби студиски албум “Life in” издаден на 21 Јули 1998 година. Успеваат да се искачат на местото број 25 на “U.S. Billboard Bubbling Under Hot 100 Singles” листата.

Jermaine Dupri and Mariah Carey – Sweetheart

20.08.2023 = INXS – Never Tear Us Apart

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “INXS – Never Tear Us Apart”.

Официјално во месец Август 1988 година излегува оваа песна на познатата австралијанска рок група “INXS”, оформена 1977 година. Песнава ја има на нивниот албум “Kick” издаден на 19 Октомври 1987 година. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 24 на “UK Singles” и број 7 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

INXS – Never Tear Us Apart

19.08.2023 = Britney Spears – …Baby One More Time

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Britney Spears – …Baby One More Time”.

Официјално на 23 Октомври 1998 година излегува овој прв сингл на познатата американска пеачка “Britney Spears”, родена на 2 Декември 1981 година. Песнава ја има на нејзиниот прв деби студиски албум “…Baby One More Time” издаден на 12 Јануари 1999 година, и со нејзе успева да се искачи на местото број 1 на “U.S. Billboard Hot 100” и “UK Singles” листите.

Britney Spears – …Baby One More Time

18.08.2023 = Delinquent Habits – Tres Delinquentes

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Delinquent Habits – Tres Delinquentes”.

Во 1996 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на американската хип хоп група “Delinquent Habits”, оформени 1991 година во Лос Анџелес, Калифорнија, Америка. Песнава ја има на нивниот прв деби студиски албум “Delinquent Habits” издаден на 4 Јуни 1996 година.

Delinquent Habits – Tres Delinquentes

17.08.2023 = Pet Shop Boys – Domino Dancing

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Pet Shop Boys – Domino Dancing”.

На 12 Септември 1988 година официјално излегува овој водечки хит сингл на британците “Pet Shop Boys”. Оваа песна е ставена на нивниот 4-ти по ред студиски албум “Introspective” издаден на 11 Октомври 1988 година. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 7 на “UK Singles” листата и број 18 на “US Billboard Hot 100” листата.

Pet Shop Boys – Domino Dancing

16.08.2023 = Bruce Springsteen – Dancing in the Dark

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Bruce Springsteen – Dancing in the Dark”.

Официјално на 4 Мај 1984 година излегува овој негов голем хит од неговиот седми по ред студиски албум “Born in the U.S.A.” издаден на 4 Јуни 1984 година. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 2 на “U.S. Billboard Hot 100” листата а на “Uk Singles” се искачува на само 4 место.

Bruce Springsteen – Dancing in the Dark

15.08.2023 = Jennifer Rush – Tears in the Rain

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Jennifer Rush – Tears in the Rain”.

Ова е песна оригинално испеана од американската пеачка “Robin Beck” уште во 1989 година. Подоцна во 1995 година ја преработува американката со германско потекло “Jennifer Rush”. Таа оваа песна ја сместува на нејзиниот 7-ми по ред студиски албум “Out of My Hands” издаден на 20 Февруари 1995 година. Успева да се искачи на местото број 26 во Швајцарија и број 45 во Германија.

Jennifer Rush – Tears in the Rain

14.08.2023 = Randy Crawford – Come Into My Life

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Randy Crawford – Come into My Life”.

Ова е песна оригинално испеана од пеачката “Joyce Sims” уште во далечната 1987 година, за во 1995 година ја преработи американската џез и рнб пеачка “Randy Crawford”. Оваа песна е сместена на 12-ти по ред студиски албум “Naked And True” издаден 1995 година.

Randy Crawford – Come into My Life

13.08.2023 = The Commodores – Lucy

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “The Commodores – Lucy”.

Во далечната 1981 година излегува оваа песна на американската диско фанк група “The Commodores”, оформена 1968 година. Песнава е сместена на нивниот албум “In the Pocket” издаден Март 1981 година, пред “Lionel Richie” да замине во соло кариера.

The Commodores – Lucy

12.08.2023 = Spiller – Groovejet

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Spiller – Groovejet”.

Во 1999 година излегува оваа песна на италијанскиот ди џеј и продуцент “Spiller”, роден на 3 Април 1975 година. Во 2000 година оваа песна станува голем хит кога ја пее заедно со “Sophie Ellis-Bextor” и е наречена “Groove Jet  (If This Ain’t Love)”.

Spiller – Groovejet

11.08.2023 = Tom Jones & Stereophonics – Mama Told Me Not to Come

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Tom Jones & Stereophonic – Mama Told Me Not to Come”.

Ова е песна оригинално испеана од “Eric Burdon” уште во 1966 година. Во 2000-та ја преработуваат велшкиот пеач “Tom Jones” заедно со велшката рок група “Stereophonics”. Песнава ја има на албумот на “Tom Jones”, “Reload” издаден на 16 Септември 1999 година. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 4 на “UK Singles” листата.

Tom Jones With Stereophonics – Mama Told Me Not to Come

10.08.2023 = Londonbeat – No Woman No Cry

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Londonbeat – No Woman, No Cry”.

Ова е песна оригинално испеана од “Bob Marley” уште во 1974 година, а во 1990-та ја преработува американската група “Londonbeat”, оформени 1988 година. Песнава ја има на нивниот втор по ред студиски албум “In the Blood” издаден 1990 година. Се искачува на местото број 64 на “UK Singles” листата.

Londonbeat – No Woman No Cry

09.08.2023 = ZZ Top – Legs

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “ZZ Top – Legs”.

Во 1984 година излегува оваа песна на американската рок група “ZZ Top”, оформена 1969 година во Хјустон, Тексас, Америка. Песнава ја има на нивниот 8-ми по ред студиски албум “Eliminator” издаден на 23 Март 1983 година. Успеваат да се искачат на местото број 16 на “UK Singles” и број 8 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

ZZ Top – Legs

08.08.2023 = Johnny Bristol – Hang on in There Baby

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Johnny Bristol – Hang on in There Baby”.

Во далечната 1974 година излегува оваа песна на американскиот пеач и текстописец “Johnny Bristol”, роден на 3 Февруари 1939 а умира на 21 Март 2004 година. Песнава ја има на неговиот прв деби студиски албум “Hang On In There Baby” издаден истата 1974 година, и со песнава се искачува на местото број 3 на “UK Singles” и број 8 на “US Billboard Hot 100” листата.

Johnny Bristol – Hang on in There Baby

07.08.2023 = Michael Jackson and Patti Austin – It’s the Falling in Love

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Michael Jackson and Patti Austin – It’s the Falling in Love”.

Во 1979 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на познатиот американски пеач “Michael Jackson” во дует со американката “Patti Austin”. Песнава ја има на неговиот 5-ти по ред студиски албум “Off the Wall” издаден на 10 Август 1979 година.

Michael Jackson feat. Patti Austin – It’s the Falling in Love

06.08.2023 = Lionel Richie – Truly

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Lionel Richie – Truly”.

Во 1982 година излегува оваа песна на американскиот пеач и текстописец “Lionel Richie”, роден на 20 Јуни 1949 година. Песнава ја има на неговиот прв деби студиски албум “Lionel Richie” издаден 1982 година. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 1 на “U.S. Billboard Hot 100” и број 6 на “UK Singles” листата. “Lionel Richie” за песнава добива “Греми” награда за “Најдобра машка изведба”.

Lionel Richie – Truly

05.08.2023 = Sheryl Crow – There Goes the Neighborhood

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Sheryl Crow – There Goes the Neighborhood”.

Во 1999 година излегува оваа песна на американската пеачка, текстописец и продуцент “Sheryl Suzanne Crow”, родена на 11 Февруари 1962 година во Кент, Мисури, Америка. Песнава ја има на нејзиниот трет по ред студиски албум “The Globe Sessions” издаден на 21 Септември 1998 година. За песнава “Crow” во 2001 година добива “Греми” награда за “Најдобра женска рок изведба”, и со нејзе успева да се искачи на местото број 19 на “UK Singles” листата.

Sheryl Crow – There Goes the Neighborhood

04.08.2023 = Roxette – Sleeping in My Car

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Roxette – Sleeping in My Car”.

Официјално на 7 Март 1994 година излегува оваа песна на шведското поп дуо “Roxette”, оформено 1986 година во Алмстад, Шведска. Песнава ја има на нивниот 5-ти по ред студиски албум “Crash! Boom! Bang!” издаден на 9 Април 1994 година, и со нејзе успеваат да се искачат на местото број 50 на “US Billboard Hot 100” листата.

Roxette – Sleeping in My Car

03.08.2023 = Rod Stewart and Tina Turner – It Takes Two

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Rod Stewart and Tina Turner – It Takes Two”.

Ова е песна оригинално изведена од “Marvin Gaye and Kim Weston” уште во 1966 година. Во 1990 година ја преработуваат британскиот пеач “Rod Stewart” и американската пеачка и актерка “Tina Turner”. Песнава ја има на неговиот 16-ти по ред студиски албум “Vagabond Heart” издаден на 25 Март 1991 година. Успеваат да се искачат на местото број 5 на “UK Singles” листата.

Rod Stewart and Tina Turner – It Takes Two

02.08.2023 = Simply Red – Thrill Me

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Simply Red – Thrill Me”.

Во 1992 година излегува оваа песна на англиската соул група “Simply Red”, оформени 1985 година во Манчестер, Англија. Песнава ја има на нивниот 4-ти по ред студики албум “Stars” издаден на 30 Септември 1991 година, и со неа успеваат да се искачат на местото број 33 на “UK Singles” листата.

Simply Red – Thrill Me

01.08.2023 = Aerosmith – Janie’s Got a Gun

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Aerosmith – Janie’s Got a Gun”.

Далечната 1989 година излегува оваа песна на американската рок група “Aerosmith”, оформена 1970 година. Тие песнава ја сместуваат на нивниот 10-ти по ред студиски албум “Pump” издаден на 12 Септември 1989 година. Со песнава успеваат да се искачат на местото број 4 на “US Billboard Hot 100” листата и број 2 на “US Mainstream Rock Tracks” листата.

Aerosmith – Janie’s Got a Gun

31.07.2023 = Sade – I Will Be Your Friend

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Sade – I Will Be Your Friend”.

Во 1984 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на англиската група “Sade”, оформени 1983 година во Лондон, Англија. Песнава е сместена на нивниот прв деби по ред студиски албум “Diamond Life” издаден на 28 Јули 1984 година.

Sade – I Will Be Your Friend

30.07.2023 = Phil Collins – A Groovy Kind of Love

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Phil Collins – A Groovy Kind of Love”.

Оваа песна датира уште од далечната 1965 година кога првпат ја испеале “Diane & Annita”. Англичанецот “Phil Collins”, поранешен член на групата “Genesis” ја преработува за филмот “Buster” од 1988 година, со што оваа песна станува повторно голем хит искачувајќи се на местото број 1 на “UK Singles” и “U.S. Billboard Hot 100” листите.

Phil Collins – A Groovy Kind of Love

29.07.2023 = Jermaine Stewart – We Don’t Have to Take Our Clothes Off

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Jermaine Stewart – We Don’t Have to Take Our Clothes Off”.

Во далечната 1985 година излегува оваа песна од неговиот најуспешен албум наречен “Frantic Romantic” издаден 1986 година и станува доста успешна после појавувањето на телевизиската серија “Miami Vice”. Песнава се искачува на местото број 2 на “UK Singles” како и број 5 на “US Billboard Hot 100” листата.

Jermaine Stewart – We Don’t Have to Take Our Clothes Off

28.07.2023 = Kool & the Gang – Joanna

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Kool & the Gang – Joanna”.

Далечната 1983 година излегува оваа песна на американската диско фанк група “Kool & The Gang”, оформена 1964 година во Њу Џерси, Америка. Песнава тие ја сместуваат на нивниот албум “In the Heart” издаден на 21 Ноември 1983 година, а успеваат да се искачат на местото број 2 на “UK Singles” и “US Billboard Hot 100” листите.

Kool & the Gang – Joanna

27.07.2023 = Dusty Springfield – Son of a Preacher Man

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Dusty Springfield – Son of a Preacher Man”.

Оваа песна првично и беше понудена на пеачката “Aretha Franklin” која ја одбила, а официјално завршува кај “Dusty Springfield” на 13 Јануари 1969 година. Оваа песна станува голем хит препознатлива за неа искачувајќи се на местото број 10 на “Billboard Hot 100” листата и место број 9 на “UK Singles”. Ја има на нејзиниот албум наречен “Dusty in Memphis” издаден на 13 Јануари 1969 година. Инаку песнава е саундтрак од филмот “Pulp Fiction”.

Dusty Springfield – Son of a Preacher Man

26.07.2023 = The Lighthouse Family – Ocean Drive

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “The Lighthouse Family – Ocean Drive”.

На 9 Октомври 1995 година официјално излегува оваа песна на британското музичко дуо “The Lighthouse Family”, оформени 1993 година во Њу Кесл, Англија. Тие песнава ја сместуваат на нивниот прв деби студиски албум “Ocean Drive” издаден Март 1996 година, и со нејзе се искачуваат на местото број 87 на “Eurochart Hot 100 Singles” и број 34 на “UK Singles” листата.

The Lighthouse Family – Ocean Drive

25.07.2023 = Leonard Cohen – Dance Me to the End of Love

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Leonard Cohen – Dance Me to the End of Love”.

Во далечната 1984 година излегува оваа песна оригинално испеана од канаѓанецот “Leonard Cohen”. Песнава е сместена на неговиот 7-ми по ред студиски албум наречен “Various Positions” издаден Декември 1984 година.

Leonard Cohen – Dance Me to the End of Love

24.07.2023 = Barry White – Volare

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Barry White – Volare”.

Ова е песна оригинално испеана од италијанскиот пеач “Domenico Modugno” уште во 1958 година. Во 1991 година ја преработува американскиот пеач, продуцент и текстописец “Barry White”, роден на 12 Септември 1944 година, во Галвестон, Тексас, Америка а умира на 4 Јули во Лос Анцелес, Калифорнија. Песнава ја има на неговиот албум “Put Me in Your Mix” издаден на 8 Октомври 1991 година.

Barry White – Volare

23.07.2023 = Michael Jackson – You Are Not Alone

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Michael Jackson – You Are Not Alone”.

На 15 Август 1995 година официјално излегува оваа песна на познатиот “Крал на Попот”, “Michael Jackson”, роден на 29 Август 1958 година во Гери, Индијана а умира на 25 Јуни 2009 во Лос Анџелес, Калифорнија, Америка. Песнава ја има на неговиот 9-ти по ред студиски албум “HIStory: Past, Present and Future, Book I” издаден на 16 Јуни 1995 година. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 1 на “US Billboard Hot 100” и на “UK Singles” листата.

Michael Jackson – You Are Not Alone

22.07.2023 = N-Trance feat. Ricardo Da Force – D.I.S.C.O

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “N-Trance feat. Ricardo Da Force – D.I.S.C.O.”.

Ова е песна оригинално испеана од француската диско група “Ottawan” уште во 1980 година. Подоцна во 1998-та ја преработува британската електронска група “N-Trance”, оформени 1990 во Олдхам, Манчестер, Англија, заедно со британскиот вокал “Ricardo da Force”. Тие овој сингл го сместуваат на нивниот втор по ред студиски албум “Happy Hour” издаден на 23 Февруари 1998 година, а се искачуваат на местото број 11 на “UK Singles” листата.

N-Trance feat. Ricardo Da Force – D.I.S.C.O

21.07.2023 = No Mercy – Kiss You All Over

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “No Mercy – Kiss You All Over”.

Ова е песна оригинално испеана од групата “Exile” уште во 1978 година. Во 1997-та ја преработува американската поп група “No Mercy” сместувајќи ја на нивниот прв деби студиски албум “No Mercy” издаден на 29 Октомври 1996 година. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 1 на “US Billboard Hot Dance Club Play” и број 16 на “UK Singles” листата.

No Mercy – Kiss You All Over

20.07.2023 = Mary J. Blige – (You Make Me Feel Like) A Natural Woman

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Mary J. Blige – (You Make Me Feel Like) A Natural Woman”.

Ова е песна оригинално испеана од познатата “Aretha Franklin” уште во далечната 1967 година. Во месец Април 1995 година ја преработува американската пеачка и текстописец “Mary J. Blige”, Сместувајќи ја на нејзиниот втор по ред студиски албум “My Life” издаден на 28 Ноември 1994 година. Успева да се искачи на местото број 23 на “UK Singles” и број 95 на “US Billboard Hot 100” листата.

Mary J. Blige – (You Make Me Feel Like) A Natural Woman

19.07.2023 = New Kids on the Block – You Got it (the Right Stuff)

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “New Kids on the Block – You Got it (the Right Stuff)”.

Во месец Ноември 1988 година излегуваа оваа песна на американската тинејџерска машка група “New Kids on the Block”. Тие песнава ја сместуваат на нивниот втор по ред студиски албум “Hangin’ Tough” издаден на 6 Септември 1988 година. Успеваат да се искачат на местото број 3 на “U.S. Billboard Hot 100” и број 1 на “UK Singles” листата.

New Kids on the Block – You Got it (the Right Stuff)

18.07.2023 = Earth, Wind & Fire – Let’s Groove

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Earth, Wind & Fire – Let’s Groove”.

Официјално на 21 Октомври 1981 година излегува во продажба оваа песна, сместена на нивниот 11-ти по ред студиски албум “Raise!” издаден Ноември 1981 година. Ова е можеби најдобриот хит сингл на американската група “Earth, Wind & Fire” кој успева да се искачи на местото број 3 на U.S. Billboard Hot 100 и на UK Singles листата. Саундтрак е од филмот “The Waterboy” и анимираниот филм “Kronk’s New Groove” од 2005 година.

Earth, Wind & Fire – Let’s Groove

17.07.2023 = Elton John & George Michael – Don’t Let the Sun Go Down on Me

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Elton John & George Michael – Don’t Let the Sun Go Down on Me”.

Оригинално оваа песна датира уште од 1974 година кога “Elton John” ја пее и сместува на неговиот албум “Caribou” постигнувајќи огромен успех. На 22 Март 1991 година ја пее во дует со “George Michael” во живо на “Wembley Arenata” во Лондон и како таква снимка станува голем хит искачувајќи се на местото број 1 на “UK Singles” листата (2 недели), и број 1 на “Billboard Hot 100” листата наредната 1992 година. Оваа песна се појавува на компилацијата на “Elton John – Love Songs” издадена на 24 Септември 1996 година.

Elton John & George Michael – Don’t Let the Sun Go Down on Me

16.07.2023 = Foreigner – Waiting For a Girl Like You

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Foreigner – Waiting For a Girl Like You”.

Во далечната 1981 година излегува оваа песна како втор сингл на британско-американската група “Foreigner” од нивниот четврти по ред студиски албум наречен “4” издаден на 2 Јули 1981 година. Ова е една прекрасна балада која се искачува на местото број 2 на “US Bilboard Hot 100” листата и број 8 на “UK Singles”. Позначајни преработки на оваа песна прават: Rick Springfield, Cliff Richard и др. Песнава е рангирана на местото број 80 на “Billboard’s Greatest Songs of all time”.

Foreigner – Waiting For a Girl Like You

15.07.2023 = Sonique – It Feels So Good

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Sonique – It Feels So Good”.

Официјално на 4 Јануари 2000 година излегува оваа песна на англиската пеачка, текстописец и Ди Џеј “Sonique”, родена на 21 Јуни 1968 година во Лондон, Англија. Песнава ја има на нејзниот прв деби студиски албум “Hear My Cry” издаден на 15 Февруари 2000 година. Успева да се искачи на местото број 1 на “UK Singles” и број 8 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Sonique – It Feels So Good

14.07.2023 = Sixpence None the Richer – Kiss Me

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Sixpence None the Richer – Kiss Me”.

Официјално на 11 Август 1998 година излегува оваа песна на американската поп рок група “Sixpence None the Richer”, оформени 1992 година во Њу Браунфелс, Тексас, Америка. Тие песнава ја сместуваат на нивниот трет по ред студиски албум “Sixpence None the Richer” издаден на 22 Ноември 1997 година. Се искачуваат на местото број 4 на “UK Singles” и број 2 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Sixpence None the Richer – Kiss Me

13.07.2023 = David Bowie – China Girl

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “David Bowie – China Girl”.

Оваа песна датира уште од 1977 година кога излегува на деби албумот на “Iggy Pop”. Во месец Мај далечната 1983 година ја преработува “David Bowie” сместувајќи ја на неговиот 15-ти по ред студиски албум издаден на 14 Април 1983 година. Тој со оваа преработка  успева да се искачи на местото број 2 на “U.K. Singles”, број 10 на “U.S. Billboard Hot 100” листата. Песнава е саундтрак од филмот “The Wedding Singer”.

David Bowie – China Girl

12.07.2023 = Culture Club – Do You Really Want to Hurt Me?

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Culture Club – Do You Really Want to Hurt Me”.

Официјално на 1 Септември 1982 година реге групата “Culture Club” го издаваат својот прв деби студиски албум “Kissing to Be Clever”, албум од кој излегуваат неколку успешни хитови меѓу кои и еден од најпознатите, “Do You Really Want to Hurt Me?”. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 1 на “UK Singles”, а во месец март 1983 година се пробиваат и на американскиот пазар искачувајќи се на втората позиција на “US Billboard Hot 100” листата. Саундтрак е во филмовите  “The Wedding Singer” и “The Day After Tomorrow”.

Culture Club – Do You Really Want to Hurt Me

11.07.2023 = Kylie Minogue – Got to Be Certain

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Kylie Minogue – Got to Be Certain”.

Официјално на 2 Мај 1988 година излегува оваа песна како трет сингл од првиот деби студиски албум на Австралијанката  “Kylie Minogue” наречен “Kyle” издаден на 4 Јули 1988 година. Оваа песна станува огромен хит низ целиот свет и успева да се искачи на првите место на “Australian ARIA Singles” и “Belgian Singles” – 1, а број 2 на “UK Singles” листата.

Kylie Minogue – Got to Be Certain

10.07.2023 = Seal – Kiss From a Rose

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Seal – Kiss From a Rose”.

Официјално на 18 Јули 1994 година излегува оваа песна на англичанецот со нигериско потекло, текстописец “Seal”, роден на 19 Февруари 1963 година во Падингтон, Лондон, Англија. Песнава тој ја сместува на неговиот втор по ред студиски албум “Seal II” издаден на 23 Мај 1994 година. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 4 на “UK Singles” и број 1 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Seal – Kiss From a Rose

09.07.2023 = Nina Simone – My Baby Just Cares For Me

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Nina Simone – My Baby Just Cares For Me”.

Оваа песна датира уште од далечната 1958 година. Станува огромен хит во 1987 година се додека не се употреби во рекламата за парфемот “Chanel No. 5”, со што следи нејзино реиздавање, а со тоа се искачува на местото број 5 на “UK Singles” листата, што за американката “Nina Simone” претставува огромен успех, скоро 19 години после нејзиното последно појавување на топ листите.

Nina Simone – My Baby Just Cares For Me

08.07.2023 = Kylie Minogue – Confide in Me

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Kylie Minogue – Confide in Me”.

Официјално на 29 Август 1994 година излегува оваа песна на познатата австралијанска поп пеачка “Kylie Minogue”. Песнава ја има на нејзиниот 5-ти по ред студиски албум “Kylie Minogue” издаден на 19 Септември 1994 година. Успева да се искачи на местото број 2 на “UK Singles” листата.

Kylie Minogue – Confide in Me

07.07.2023 = Billy Idol – Cradle of Love

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Billy Idol – Cradle of Love”.

Ова е песна на англискиот рок пеач и текстописец “Billy Idol”, роден на 30 Ноември 1955 година. Оваа песна ја има на неговиот 4-ти по ред студиски албум издаден Мај 1990 година. Успева да се искачи на местото број 34 на “UK Singles” и број 2 на “U.S. Billboard Hot 100” листата. Саундтрак е од филмот “The Adventures of Ford Fairlane” од 1990 година.

Billy Idol – Cradle of Love

06.07.2023 = David Bowie – Let’s Dance

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “David Bowie – Let’s Dance”.

Официјално на 17 Март 1983 година излегува во продажба оваа песна која е дел од неговиот најуспешен 15-ти студиски албум “Let’s Dance” издаден на 14 Април 1983 година. Постигнува огромен успех кога станува збор за искачување на топ листите каде и на U.K. Singles и на U.S. Billboard Hot 100 го достигнува првото место. Песнава наоѓа место и на неговите компилации Changesbowie (1990), Bowie: The Singles 1969-1993 (1993), The Singles Collection (1993), Best of Bowie (2002). Ја преработуваат: Falco (1984), Puff Daddy (1997), Craig David (2007), и др.

David Bowie – Let’s Dance

05.07.2023 = Foreigner – Urgent

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Foreigner – Urgent”.

Официјално на 22 Јуни 1981 година излегува овој прв сингл на британско-американската група “Foreigner” од нивниот 4-ти по ред студиски албум наречен “4” издаден на 2 Јули 1981 година. Оваа песна е најуспешната од овој албум искачувајќи се на местото број 4 на “Billboard Hot 100” листата. Инаку албумот “4” успеваат да го продадат во над 6 милиони примероци.

Foreigner – Urgent

04.07.2023 = Donna Lewis – I Love You Always Forever

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Donna Lewis – I Love You Always Forever”.

Официјално на 14 Мај 1996 година излегува оваа песна на англиската пеачка и текстописец “Donna Lewis”. Песнава ја има на нејзиниот прв деби студиски албум “Now in a Minute” издаден на 7 Мај 1996 година. Успева да се искачи на местото број 5 на “UK Singles” и број 2 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Donna Lewis – I Love You Always Forever

03.07.2023 = Roxette – Fading Like a Flower

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Roxette – Fading Like a Flower”.

Оваа песна излегва во 1991 година од познатата шведска група  “Roxette”, оформени 1986 година во Халмстад, Шведска. Песнава ја има на нивниот 3-ти по ред студиски албум “Joyride” издаден на 28 Март 1991 година. Се искачува на местото број 2 на “US Billboard Hot 100” листата.

Roxette – Fading Like a Flower

02.07.2023 = Annie Lennox – Love Song For a Vampire

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Annie Lennox – Love Song For a Vampire”.

Во 1992 година излегува оваа песна на познатата шкотска пеачка, поранешна членка на групата “Eurythmics”, “Annie Lennox”, родена на 25 Декември 1954 година. Песнава ја има на саундтракот од филмот “Dracula” издаден 1992 година. Оваа песна успева да се искачи на местото број 3 на “UK Singles” и број 24 на “U.S. Billboard Modern Rock Tracks” листата.

Annie Lennox – Love Song For a Vampire

01.07.2023 = Simply Red – Remembering the First Time

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Simply Red – Remembering the First Time”.

Во 1995 година излегува оваа песна на англиската соул група “Simply Red”, оформена 1985 година во Манчестер, Англија. Песнава тие ја сместуваат на нивниот 5-ти по ред студиски албум “Life” издаден на 24 Октомври 1995 година. Успеваат да се искачат на местото број 22 на “UK Singles” листата.

Simply Red – Remembering the First Time

30.06.2023 = Simple Minds – Hypnotised

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Simple Minds – Hypnotised”.

Во 1995 година во продажба излегува оваа песна на шкотската рок група “Simple Minds”, оформена 1978 година во Глазгов, Шкотска. Песнава ја има на нивниот 10-ти по ред студиски албум “Good News from the Next World” издаден на 7 Февруари 1995 година. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 18 на “UK Singles” листата.

Simple Minds – Hypnotised

29.06.2023 = Real Life – Send Me An Angel

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Real Life – Send Me An Angel”.

Во далечната 1983 година излегува оваа песна на австралијанската група “Real Life”, оформена 1980 година во Мелбурн, Австралија. Песнава ја има на нивниот прв деби студиски албум “Heartland” издаден 1983 година. Успеваат да се искачат на местото број 29 на “US Bilboard Hot 100” и број 1 во Германија.

Real Life – Send Me An Angel

28.06.2023 = The Cure – Boys Don’t Cry

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “The Cure – Boys Don’t Cry”.

Официјално на 15 Јуни 1979 година излегува токму оваа песна на англиската рок група “The Cure”, оформени 1976 година во Англија. Песнава ја има на нивната компилација “Three Imaginary Boys”. Се искачува на местото број 99 на “Australian ARIA Singles” листата.

The Cure – Boys Don’t Cry

27.06.2023 = Britney Spears – Born to Make You Happy

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Britney Spears – Born to Make You Happy”.

Официјално на 27 Ноември 1999 година излегува оваа песна на познатата американска поп пеачка “Britney Spears”, родена на 2 Декември 1981 година во Мисисипи, Америка. Песнава како 4-ти сингл ја има на нејзиниот прв деби студиски албум “Baby One More Time” издаден на 12 Јануари 1999 година. Се искачува на емстото број 2 на “European Hot 100 Singles” листата.

Britney Spears – Born to Make You Happy

26.06.2023 = Eurythmics – The Miracle of Love

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Eurythmics – The Miracle of Love”.

Во месец Ноември 1986 година излегува оваа песна од третиот по ред студиски албум на британското поп дуо “Eurythmics – Revenge” издаден Јули 1986 година. Ова е трет нивни хит сингл кој успева да се искачи на местото број 23 во Англија.

Eurythmics – The Miracle of Love

25.06.2023 = Joe Cocker – When the Night Comes

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Joe Cocker – When the Night Comes”.

Далечниот Ноември 1989 година, излегува оваа песна на англискиот пеач “Joe Cocker” кој ја сместува на неговиот 12-ти по ред студиски албум “One Night of Sin” издаден Август 1989 година. Успева да се искачи на местото број 4 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Joe Cocker – When the Night Comes

24.06.2023 = Bob Sinclar – I Feel For You

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Bob Sinclar – I Feel For You”.

Во 2000 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на познатиот француски продуцент, ремиксер и ди џеј “Bob Sinclar”, роден на 10 Мај 1969 година. Песнава ја има на неговиот втор по ред студиски албум “Champs Elysees” издаден 2000 година. Успева да се искачи на местото број 9 на “UK Singles” листата.

Bob Sinclar – I Feel For You

23.06.2023 = Nomad feat. MC Mikey Freedom – (I Wanna Give You) Devotion

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Nomad feat. MC Mikey Freedom – (I Wanna Give You) Devotion”.

Во 1990 година излегува оваа песна на англиската група “Nomad” која ја има на нивниот прв деби студиски албум “Changing Cabins” издаден 1991 година. Тие со песнава се искачуваат на местото број 2 на “UK Singles” и број 1 на “US Billboard Hot Dance Club Play” листата.

Nomad feat. MC Mikey Freedom – (I Wanna Give You) Devotion

22.06.2023 = Fleetwood Mac – Big Love

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Fleetwood Mac – Big Love”.

Во 1987 година излегува во продажба овој нивни прв сингл од албумот “Tango in the Night” издаден на 13 Април 1987 година. Тие со песнава успеваат да се искачат на местото број 5 во Америка и местото број 9 во Англија.

Fleetwood Mac – Big Love

21.06.2023 = Michael Jackson – Dirty Diana

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Michael Jackson – Dirty Diana”.

Официјално на 18 Април 1988 година на музичкиот пазар излегува оваа песна, петтиот и последен од вкупно 5 број 1 хитови на “US Billboard Hot 100” листата. Ова е песна изведена од 7-от по ред студиски албум “Bad”, издаден на 31 Август 1987 година. Она што е карактеристично за песнава е што “Michael” го ангажира поранешниот гитарист на “Billy Idol” “Steve Stevens” за придружба во песнава.

Michael Jackson – Dirty Diana

20.06.2023 = Phil Collins – It’s in Your Eyes

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Phil Collins – It’s in Your Eyes”.

На 2 Декември 1996 година излегува оваа песна на познатиот англиски пеач, текстописец и актер “Phil Collins”, роден на 30 Јануари 1951 во лондон, Англија. Песнава ја има на неговиот 6-ти по ред студиски албум “Dance into the Light” издаден на 22 Октомври 1996 година. Успева да се искачи на местото број 30 на “UK Singles” и број 77 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Phil Collins – It’s in Your Eyes

19.06.2023 = Paul Young – Love of the Common People

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Paul Young – Love of the Common People”.

Оваа песна балада која оригинално датира уште од 1967 година кога за првпат ја испеал “Waylon Jennings”. Станува голем хит кога ја преработува англискиот пеач “Paul Young” во 1982 година и ја става на неговиот прв деби студиски албум “No Parlez” издаден во 1983 година. Песнава се искачува на местото број 2 на “UK Singles” и број 1 на “Irish Singles” листата.

Paul Young – Love of the Common People

18.06.2023 = Leonard Cohen – A Thousand Kisses Deep

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Leonard Cohen – A Thousand Kisses Deep”.

Во 2001 година излегува оваа песна на накадскиот пеач, писател, новелист и музичар “Leonard Cohen”, роден на 21 Септември 1934 година. Песнава ја има на неговиот 10-ти по ред студиски албум “Ten New Songs” издаден на 9 Октомври 2001 година, и песнава е саунтрак од филмот “The Good Thief” од 2002 година.

Leonard Cohen – A Thousand Kisses Deep

17.06.2023 = Rozalla – Everybody’s Free (To Feel Good)

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме ” Rozalla – Everybody’s Free (to Feel Good)”.

Во Септември 1991 година излегува овој најголем хит на замбиската пеачка “Rozalla”, родена на 18 Март 1964 година во Ндола, Замбија. Песнава ја има на нејзиниот прв деби студиски албум “Everybody’s Free” издаден 1992 година, и со неа успева да се искачи на местото број 6 на “UK Singles” и број 37 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Rozalla – Everybody’s Free (To Feel Good)

16.06.2023 = M.C. Hammer – U Can’t Touch This

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “MC Hammer – U Can’t Touch This”.

На 13 Јануари 1990 година излегува оваа песна на американскиот рапер MC Hammer, роден на 30 Март 1962 година во Оукланд, Калифорнија, Америка. Песнава ја има на неговиот трет и најпопулаерн студиски албум “Please Hammer, Don’t Hurt ‘Em” издаден на 12 Февруари 1990 година. Инаку во песнава е употребен семпл од песната на “Rick James – Super Freak”. Успева да се искачи на местото број 8 на “US Billboard Hot 100” и број 3 на “UK Singles” листата.

M.C. Hammer – U Can’t Touch This

15.06.2023 = Chris Rea – On the Beach

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Chris Rea – On the Beach”.

Во далечната 1986 година излегува оваа песна на “Chris Rea” од неговиот истоимен осми по ред студиски албум “On the Beach” издаден на 7 Март 1986 година. Тој со оваа песна успева да се искачи на местото број 57 во Англија и број 48 во Франција.

Chris Rea – On the Beach

14.06.2023 = Bruce Springsteen – Human Touch

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Bruce Springsteen – Human Touch”.

Во 1992 година излегува овој голем хит за “Bruce Springsteen” од неговиот деветти истоимен студиски албум “Human Touch” издаден на 31 Март 1992 година. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 11 на “UK Singles” и број 16 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Bruce Springsteen – Human Touch

13.06.2023 = Jon Bon Jovi – Blaze of Glory

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Jon Bon Jovi – Blaze of Glory”.

Во 1990 година излегува оваа песна која стана број 1 хит сингл на “Bilboard Hot 100” листата и е единствен топ 1 хит после заминувањето на “Jon Bon Jovi” од неговиот бенд “Bon Jovi”, истата 1990 година. Песнава е саунтрак од филмот “Young Guns II” од 1990 година.

Jon Bon Jovi – Blaze of Glory

12.06.2023 = Janet Jackson – Runaway

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Janet Jackson – Runaway”.  Официјално на 29 Август 1995 година излегува оваа песна на американската пеачка “Janet Jackson”, родена на 6 Мај 1966 година во Gary, Indiana, US. Песнава ја има на нејзината прва компилација со најдобри песни “Design of a Decade 1986/1996” издадена на 2 Октомври 1995 година. Успева да се искали на местото број 6 на “UK Singles” и број 3 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Janet Jackson – Runaway

11.06.2023 = Madonna – Crazy For You

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Madonna – Crazy For You”.

Официјално на 2 Март 1985 излегува оваа песна на американката “Madonna”, наменета за филмот “Vision Quest” од 1985 година. Песнава е сместена на две компилации, “The Immaculate Collection” издадена на 13 Ноември 1990 година и на “Something to Remember” издадена на 7 Ноември 1995 година. Успева да се искачи на местото број 2 на “UK Singles” и број 1 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Madonna – Crazy For You

10.06.2023 = Jennifer Lopez – Waiting For Tonight

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Jennifer Lopez – Waiting For Tonight”.

Ова е песна оригинално испеана од женската група “3rd Party” уште во 1997 година. Две години подоцна, официјално на 16 Ноември 1999 година излегува оваа преработка на американската актерка, пеачка, модел и продуцент “Jennifer Lopez”, родена на 24 Јули 1969 година во Бронкс, Њу Јорк, Америка. Песнава ја има на нејзиниот прв деби студиски албум “On the 6” издаден на 1 Јуни 1999 година. Успева да се искачи на местото број 5 на “UK Singles” и број 8 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Jennifer Lopez – Waiting For Tonight

09.06.2023 = Touch and Go – Would You …?

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Touch and Go – Whould You …?”.

Во 1998 година излегува овој најголем хит на англиската група “Touch and Go”, оформена 1998 година во Лондон, Англија, од Vanessa Lancaster, James Lynch. Тие песнава ја сместуваат на нивниот прв деби студиски албум “I Find You Very Attractive” издаден 1999 година. Успеваат да се искачат на местото број 3 на “UK Singles” листата.

Touch and Go – Would You …?

08.06.2023 = Cher – Dov’e L’amore

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Cher – Dov’e L’amore”.

На 6 Јули 1999 година официјално излегува оваа песна на познатата пеачка, актерка, тексописец и продуцент “Cher”, родена на 20 Мај 1946 година. Таа песнава ја сместува на нејзиниот 23-ти по ред студиски албум “Believe” издаден на 10 Ноември 1998 година.

Cher – Dov’e L’amore

07.06.2023 = New Kids on the Block – Step By Step

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “New Kids on the Block – Step By Step”.

Официјално на 10 Мај 1990 година излегува во продажба оваа песна на американската тинејџ машка група “New Kids on the Block”, оформена 1984 година во Бостон, Америка. Песнава ја има на нивниот трет по ред истоимен студиски албум “Step by Step” издаден на 5 Јуни 1990 година. Успеваат да се искачат на местото број 1 на “U.S. Billboard Hot 100” и број 2 на “UK Singles” листата.

New Kids on the Block – Step By Step

06.06.2023 = Chris Rea – Steel River

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Chris Rea – Steel River”.

Во далечната 1985 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на англискиот пеач и текстописец “Chris Rea”, или “Christopher Anton Rea”, роден на 4 Март 1951 година. Тој оваа песна на сместува на неговиот 7-ми по ред студиски албум “Shamrock Diaries” издаден 1985 година.

Chris Rea – Steel River

05.06.2023 = Michael Jackson and Paul McCartney – The Girl Is Mine

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Michael Jackson and Paul McCartney – The Girl Is Mine”.

Официјално на 18 Октомври 1982 година во продажба излегува оваа песна на американскиот пеач “Michael Jackson”, познат како “Крал на Поп музиката” кој ја пее во дует со британецот и поранешен член на групата “The Beatles”,  “Paul McCartney”. Песнава своето место го наоѓа на 6-тиот по ред студиски албум на “Michael Jackson”, “Thriller” издаден на 30 Ноември 1982 година.

Michael Jackson and Paul McCartney – The Girl Is Mine

04.06.2023 = Elton John – Can You Feel the Love Tonight

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Elton John – Can You Feel the Love Tonight”.

Официјално на 12 Мај 1994 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на англискиот пеач и текстописец “Sir Elton Hercules John”, роден на 25 Март 1947 година. Песнава е специјално направена за анимираниот филм “The Lion King” добивајќи и “Academy” награда во 1994 година. Песнава е официјално вклучена во саундтракот од филмот “The Lion King OST” издаден на 13 Јули 1994 година. Успева да се искачи на местото број 14 на “UK Singles” и број 4 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Elton John – Can You Feel the Love Tonight

03.06.2023 = Tom Jones – If I Only Knew

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Tom Jones – If I Only Knew”.

Во 1994 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на познатиот англиски пеач “Sir Tom Jones”, роден на 7 Јуни 1940 година во Понтиприд, Бејлс, Англија. Песнава ја има на неговиот албум “The Lead and How to Swing It” издаден 1991 година. Се искачува на местото број 11 на “UK Singles” и број 108 на “US Billboard Hot 100” листата.

Tom Jones – If I Only Knew

02.06.2023 = Sister Sledge – We Are Family

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Sister Sledge – We Are Family”.

Во далечната 1979 година излегува токму оваа диско песна на познатата американска женска група “Sister Sledge”, која ја има на нивниот трет по ред студиски албум “We Are Family” издаден на 30 Април 1979 година. Во овој албум покрај овој хит ги има и: “He’s The Greatest Dancer”, “Thinking of You”, и “Lost in Music”. “We Are Family” се искачува на местото број 1 на “US Bilboard R&B” и број 2 на “US Bilboard Hot 100” листата.

Sister Sledge – We Are Family

01.06.2023 = Sheryl Crow – Sweet Child O’Mine

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Sheryl Crow – Sweet Child O’Mine”.

Ова е песна оригинално испеана од амеркинакста хард рок група “Guns N’ Roses” уште во 1988 година. 11 години подоцна ја преработува американската пеачка, текстописец и продуцент “Sheryl Crow” родена на 22 Февруари 1962 година во Кенет, Америка. Песнава ја има на соундтракот од филмот “Big Daddy” издаден 1999 година, а “Crow” добива Греми награда за “Најдобра женска рок изведба”. Оваа преработка се искачува на местото број 30 на “UK Singles” листата.

Sheryl Crow – Sweet Child O’Mine

31.05.2023 = Bryan Adams – Can’t Stop This Thing We Started

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Bryan Adams – Can’t Stop This Thing We Started”.

Официјално на 2 Октомври 1991 година излегува оваа песна на канадскиот рок пеач и текстописец “Bryan Adams”, роден на 5 Ноември 1959 година во Кингстон, Онтарио, Канада. Песнава ја има на неговиот 6-ти по ред студиски албум “Waking Up the Neighbours” издаден на 24 Септември 1991 година. Се искачува на местото број 2 на “US Billboard Hot 100” и број 12 на “UK Singles” листата.

Bryan Adams – Can’t Stop This Thing We Started

30.05.2023 = Restless Hearts – That Rock Won’t Roll

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Restless Hearts – That Rock Won’t Roll”.

Во далечната 1986 година излегува оваа песна на американската кантри група “Restless Heart”, оформена 1984 година во Америка. Песнава ја има на нивниот втор по ред студиски албум “Wheels” издаден 1986 година, и со нејзе успеваат да се искачат на местото број 1 на “US Billboard Country” листата.

Restless Hearts – That Rock Won’t Roll

29.05.2023 = Kiss – I Was Made For Lovin’ You

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Kiss – I Was Made For Lovin’ You”.

Во месец Мај 1979 година излегува токму оваа песна на американската рок група “Kiss”, оформена во Њу Јорк во 1972 година од Paul Stanley, Gene Simmons, Eric Singer и Tommy Thayer. Песнава ја има на нивниот албум “Dynasty” издаден на 23 Мај 1979 година. Тие со песнава се искачуваат на местото број 1 во Белгија, Канада, Холандија и Нов Зеланд.

Kiss – I Was Made For Lovin’ You

28.05.2023 = Stevie Wonder – For Your Love

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Stevie Wonder – For Your Love”.

Ова е песна на американскиот пеач и текстописец “Stevie Wonder”, роден на 13 Мај 1950 година, во Мичиген, Америка. Песнава е сместена на неговиот албум “Conversation Peace” издаден на 21 Март 1995 година, и со нејзе успева да се искачи на местото број 53 на “US Billboard Hot 100” листата. Тој за песнава добива и “Греми” награда за “најдобра машка изведба”.

Stevie Wonder – For Your Love

27.05.2023 = Jam Tronik – Another Day in Paradise

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Jam Tronik – Another Day in Paradise”.

Ова е песна оригинално испеана од англичанецот “Phil Collins” уште во 1989 година. Подоцна, после 6 месеци ја преработува групата “Jam Tronik”, станувајќи огромен хит. Тие ја сместуваат на компилацијата “Now That’s What I Call Music! 17” издадена 1990 година. Со песнава успеваат да се искачат на местото број 19 на “UK Singles” листата.

Jam Tronik – Another Day in Paradise

26.05.2023 = Savage Garden – I Want You

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Savage Garden – I Want You”.

Официјално на 30 Јуни 1996 година излегува оваа песна на австралијанското поп дуо “Savage Garden”, оформени 1993 година во Брисбејн, Австралија. Песнава ја има на нивниот прв деби студиски албум “Savage Garden” издаден на 24 Март 1997 година. Со песнава успеваат да се искачат на местото број 11 на “UK Singles” и број 4 на “US Billboard Hot 100” листата.

Savage Garden – I Want You

25.05.2023 = Michael Jackson – Bad

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Michael Jackson – Bad”.

Официјално на 7 Септември 1987 година на музичкиот пазар излегува овој втор од вкупно 5 број 1 хитови на “US Billboard Hot 100” листата извадени од 7-от по ред студиски албум на американецот “Michael Jackson” наречен “Bad” издаден на 31 Август 1987 година. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 1 на “US Billboard Hot 100” и број 3 на “UK Singles” листата.

Michael Jackson – Bad

24.05.2023 = Wilson Phillips – Hold on

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Wilson Phillips – Hold on”.

Официјално на 27 Февруари 1990 година, излегува оваа песна на американската женска група “Wilson Phillips”, оформени 1989 година во Лос Анџелес, Калифорнија, Америка. Песнава тие ја сместуваат на нивниот прв деби студиски албум “Wilson Phillips” издаден на 8 Мај 1990 година, и со нејзе успеваат да се искачат на местото број 1 на “U.S. Billboard Hot 100” и број 6 на “UK Singles” листата.

Wilson Phillips – Hold on

23.05.2023 = Jimmy Somerville – To Love Somebody

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Jimmy Somerville – To Love Somebody”.

Песнава оригинално датира уште од 1967 година кога за првпат ја пеат грпата “The Bee Gees” од нивниот прв албум  “Bee Gees 1st”. Подоцна во 1991 година ја преработува “Jimmy Somerville”, Шкотски поп пеач роден во Глазгов, кој својата соло кариера ја започнува во 1989 година, Во 1990 година ја издава компилацијата на негови хит синглови вклучувајќи ја и оваа “To Love Somebody” која се искачува на местото број 8 на “UK Singles” листата.

Jimmy Somerville – To Love Somebody

22.05.2023 = Tracy Chapman – Crossroads

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Tracy Chapman – Crossroads”.

Во 1989 година во продажба излегува оваа таканаречена насловна песна на амаериканката “Tracy Chapman” извадена како сингл од нејзиниот втор по ред студиски албум “Crossroads” издаден на 3 Октомври 1989 година. Таа со песнава успева да се искачи на местото број 90 на “US Bilboard Hot 100” и број 61 на “UK Singles” листата.

Tracy Chapman – Crossroads

21.05.2023 = Eric Carmen – All By Myself

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Eric Carmen – All By Myself”.

Во далечната 1975 година излегува токму оваа моќна балада од “Eric Carmen”. Песнава е сместена на неговиот истоимен албум “Eric Carmen” кој се продал во над 1 милион примероци и се искачува на местото број2 на “Bilboard Hot 100” и место број 12 на “UK Singles” листата. Позначајна преработка на оваа песна прави канадската пеачка “Celine Dion” во 1996 година, а други кои исто ја преработиле се: Frank Sinatra, Tom Jones, Sheryl Crow и др.

Eric Carmen – All By Myself

20.05.2023 = Right Said Fred – I’m Too Sexy

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Right Said Fred – I’m Too Sexy”.

Официјално на 15 Јули 1991 година во продажба излегува оваа песна на англиското поп трио “Right Said Fred”, оформени 1989 година во Лондон, Англија. Тие песнава ја сместуваат на нивниот прв деби студиски албум “Up” издаден на 16 Март 1992 година. Се искачува на местото број 2 на “UK Singles” и број 1 на “US Billboard Hot 100” листата.

Right Said Fred – I’m Too Sexy

19.05.2023 = Cher – Takin’ Back My Heart

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Cher – Takin’ Back My Heart”.

Во 1999 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на познатата пеачка, актерка, текстописец и продуцент Cher, родена на 20 Мај 1946 година. Песнава ја има на нејзиниот 23-ти по ред студиски албум “Believe” издаден на 10 Ноември 1998 година.

Cher – Takin’ Back My Heart

18.05.2023 = Imagination – Changes

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Imagination – Changes”.

Во далечната 1982 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на британската група “Imagination”, оформена 1981 година од Leee John, Ashley Ingram и Errol Kennedy. Песнава ја има на нивниот втор по ред студиски албум “In the Heat of the Night” издаден 1982 година. Со песнава тие се искачуваат на местото број 66 на “U.S. Hot Dance Club Play” и број 29 на “UK Singles” листата.

Imagination – Changes

17.05.2023 = Depeche Mode – Never Let Me Down Again

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Depeche Mode – Never Let Me Down Again”.

Официјално на 24 Август 1987 година излегува во продажба 19-тиот по ред UK сингл на англиската група “Depeche Mode”, оформена 1980 година, во Англија. Тие песнава ја сместуваат на нивниот 6-ти по ред студиски албум  “Music for the Masses” издаден на 28 Септември 1987 година. Успеваат да се искачат на местото број 22 на “UK Singles” листата.

Depeche Mode – Never Let Me Down Again

16.05.2023 = Jennifer Rush – The Power of Love

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Jennifer Rush – The Power of Love”.

Ова е најуспешната песна која воопшто ја направила американката “Jennifer Rush” издавајќи ја на својот прв деби истоимен албум “Jennifer Rush” издаден Октомври 1984 година. Ова е прв сингл испеан од женски вокал кој успеал да се продаде во над 1 милион примероци во Англија, рачунајќи го како еден од најпродаваните синглови. Успева да се искачи на местото број 1 на “UK Singles” и број 57 на “U.S. Billboard Hot 100” листата. Песнава ја преработуваат Laura Branigan, Celine Dion и др.

Jennifer Rush – The Power of Love

15.05.2023 = Rod Stewart – When I Need You

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Rod Stewart – When I Need You”.

Ова е песна оригинално испеана од англичанецот “Leo Sayer” уште во далечната 1977 година. 19 години подоцна, во 1996 година ја преработува англичанецот “Rod Stewart”, роден на 10 Јануари 1945 година. Оваа песна тој ја сместува на неговиот студиски албум “If We Fall In Love Tonight” издаден 1996 година.

Rod Stewart – When I Need You

14.05.2023 = Eric Clapton – Born in Time

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Eric Clapton – Born in Time”.

Оваа е песна оригинално испеана од познатиот пеач и текстописец  “Bob Dylan” уште во 1990 година од неговиот албум “Under the Red Sky”. После 8 години, во 1998 година ја преработува англискиот рок пеач Eric Clapton, роден на 30 Март 1945 година во Англија. Песнава ја има на неговиот албум “Pilgrim” издаден на 10 Март 1998 година.

Eric Clapton – Born in Time

13.05.2023 = Mark Knopfler – What it Is

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Mark Knopfler – What it Is”.

Во 2000 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на британскиот гитарист, пеач и текстописец, како и поранешен член на групата “Dire Straits”, Mark Knopfler, роден на 12 Август 1949 година во  Глазгов, Шкотска. Тој песнава ја сместува на неговиот втор по ред соло студиски албум “Sailing to Philadelphia” издаден на 26 Септември 2000 година.

Mark Knopfler – What it Is

12.05.2023 = Kylie Minogue – What Do I Have to Do?

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме  “Kylie Minogue – What Do I Have to Do?”.

Официјално на 21 Јануари 1991 година излегува оваа песна на познатата австралијанска поп пеачка “Kylie Minogue”, родена на 28 Мај 1968 година. Песнава ја има на нејзиниот трет по ред студиски албум “Rhythm of Love” издаден на 12 Ноември 1990 година, и со нејзе успева да се искачи на местото број 6 на “UK Top 40” листата.

Kylie Minogue – What Do I Have to Do?

11.05.2023 = Kate Bush – Running Up That Hill

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме  “Kate Bush – Running Up That Hill”.

Официјално на 5 Август 1985 година излегува токму оваа песна на англикста пеачка, текстописец и продуцент “Kate Bush”, родена на 30 Јули 1958 година. Оваа песна на има на нејзиниот 5-ти по ред студиски албум “Hounds of Love” издаден на 20 Септември 1985 година. Успева да се искачи на местото број 3 на “UK Singles” и број 30 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Kate Bush – Running Up That Hill

10.05.2023 = Phil Collins – Both Sides of the Story

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме  “Phil Collins – Both Sides of the Story”.

Официјално на 18 Октомври 1993 година во продажба излегува оваа песна на познатиот англиски пеач, текстописец и актер “Phil Collins”, роден на 30 Јануари 1951 година во Англија. Тој песнава ја сместува на неговиот 5-ти по ред студиски албум “Both Sides” издаден на 9 Ноември 1993 година. Успева да се искачи на местото број 7 на “UK Singles” и број 25 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Phil Collins – Both Sides of the Story

09.05.2023 = Eric Clapton – Cocaine

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме  “Eric Clapton – Cocaine”.

Ова е песна оригинално изведена од “J.J. Cale” уште во далечната 1976 година, од неговиот албум “Troubadour”. Една година подоцна, во месец Мај 1977 година ја преработува познатиот англиски пеач, гитарист и текстописец “Eric Clapton”, роден на 30 Март 1945 година. Тој оваа песна ја сместува на неговиот албум “Slowhand” издаден Ноември 1977 година.

Eric Clapton – Cocaine

08.05.2023 = Gary Barlow – Forever Love

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме  “Gary Barlow – Forever Love”.

На музичкиот пазар во продажба официјално оваа песна излегува во Јули 1996 година, испена од поранешниот член на групата “Take That”, англискиот пеач, текстописец и продуцент “Gary Barlow”, роден на 20 Јануари 1971 година во Англија. Тој песнава ја сместува на неговиот прв соло студиски албум “Open Road” издаден на 26 Мај 1997 година. Со нејзе успева да се искачи на местото број 7 на “UK Singles” листата.

Gary Barlow – Forever Love

07.05.2023 = Joe Cocker – Inner City Blues

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме  “Joe Cocker – Inner City Blues”.

Во далечната 1971 година на музичкиот пазар излегува оваа песна оригинално изведена од “Marvin Gaye” од неговиот албум “What’s Going On”. Оваа песна во 1986 година ја преработува англискиот рок/блуз пеач “John Robert “Joe” Cocker” роден на 20 Мај 1944 година. Тој песнава ја сместува на неговиот 10-ти по ред студиски албум “Cocker” издаден на 25 Февруари 1986 година.

Joe Cocker – Inner City Blues

06.05.2023 = Club House feat. Carl – Light My Fire

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме  “Club House feat. Carl – Light My Fire”.

Во 1993 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на италијанската денс група “Clubhouse” оформена 1983 година. Тие песнава ја сместуваат на нивниот прв деби студиски албум “Nowhere Land” издаден 1995 година, се искачуваат на местото број 45 на “UK SIngles” листата.

Club House feat. Carl – Light My Fire

05.05.2023 = Roxette – Dangerous

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме  “Roxette – Dangerous”.

Во 1989 година на музичкиот пазар во продажба излегува оваа песна на шведското поп дуо “Roxette”, оформено 1986 година во Шведска, од Marie Fredriksson и Per Gessle. Песнава ја има на нивниот втор по ред студиски албум “Look Sharp!” издаден на 19 Октомври 1988 година. Успеваат даа се искачат на местото број 6 на “UK Singles” и број 2 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Roxette – Dangerous

04.05.2023 = Rod Stewart – I’d Rather Go Blind

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме  “Rod Stewart – I’d Rather Go Blind”.

Ова е песна оригинално испеана од американката “Etta James” уште во далечната 1969 година. 3 години подоцна ја преработува англичанецот “Rod Stewart” сместувајќи ја на неговиот втор по ред студиски албум “Never A Dull Moment” издаден Јули 1972 година.

Rod Stewart – I’d Rather Go Blind

03.05.2023 = Paul Young – Wherever I Lay My Hat (That’s My Home)

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме  “Paul Young – Wherever I Lay My Hat (That’s My Home)”.

Ова е песна оригинално изведена од “Marvin Gaye” уште во далечната 1962 година. Во 1983 година ја преработува познатиот англиски пеач “Paul Young”, роден на 17 Јануари 1956 година. Тој песнава ја сместува на неговиот прв по ред студиски албум “No Parlez” издаден 1983 година. Тој со песнава се искачува на местото број 1 на “UK Singles” (3 недели) и број 70 на “US Billboard Hot 100” листата.

Paul Young – Wherever I Lay My Hat (That’s My Home)

02.05.2023 = Mary J. Blige – Be Happy

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Mary J. Blige – Be Happy”. Официјално на 26 октомври 1994 година излегува оваа песна на американската пеачка, продуцент, текстописец и актерка “Mary Jane Blige”, родена на 11 јануари 1971 година во Bronx, New York, U.S. Оваа песна на има на нејзиниот втор по ред студиски албум “My Life” издаден на 28 ноември 1994 година Таа со песнава успева да се искачи на местото број 30 на “UK Singles” и број 29 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Mary J. Blige – Be Happy

01.05.2023 = Simply Red – She’s Got it Bad

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме  “Simply Red – She’s Got it Back”.

Во 1991 година излегува оваа песна на познатата англиска соул група “Simply Red”, оформени 1985 година во Манчестер, Англија. Тие песнава ја сместуваат на нивниот 4-ти по ред студиски албум “Stars” издаден на 30 Септември 1991 година.

Simply Red – She’s Got it Bad

30.04.2023 = Gloria Estefan & Miami Sound Machine – Anything For You

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме  “Gloria Estefan & Miami Sound Machine – Anything For You”.

Далечната 1988 година излегува овој нивни прв број 1 хит, кој се искачува на врвот на”US Bilboard Hot 100″ листата на 14 Мај 1988 година останувајќи цели 2 недели, како и број 1 на “Adult Contemporary” листата останувајќи 3 недели. Песнава сместена е на нивниот 10-ти студиски албум наречен “Let It Loose” издаден на 1 Јуни 1987 година.

Gloria Estefan & Miami Sound Machine – Anything For You

29.04.2023 = Danny Tenaglia – Music Is the Answer (Dancin’ And Prancin’)

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме  “Danny Tenaglia – Music Is the Answer (Dancin’ And Prancin’)”.

Во 1998 година излегува оваа песна на американскиот ДЈ и продуцент “Danny Tenaglia”, роден на 7 Март 1961 година. Песнава тој ја сместува на неговиот 5-ти по ред студиски албум “Tourism” издаден 1998 година.

Danny Tenaglia – Music Is the Answer (Dancin’ And Prancin’)

28.04.2023 = Blondie – Maria

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме  “Blondie – Maria”.

Официјално на 1 Февруари 1999 година на музичкиот пазар во продажба излегува оваа песна на американската рок група “Blondie” оформени 1975 година во Њу Јорк, Америка. Песнава ја има на нивниот 7-ми по ред студиски албум “No Exit” издаден на 23 Февруари 1999 година. Успева да се искачи на местото број 1 на “UK Singles” и број 82 на “US Billboard Hot 100” листата.

Blondie – Maria

27.04.2023 = Michael Jackson – Who Is it?

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме  “Michael Jackson – Who Is it?”.

Официјално на 31 Август 1992 година излегува оваа песна на познатиот “Крал на попот”, “Michael Jackson”. Песнава ја има на неговиот 8-ми по ред студиски албум “Dangerous” издаден на 26 Ноември 1991 година. На топ листите успева да се искачи на местото број 14 на “US Billboard Hot 100” и број 10 на “UK Singles” листата.

Michael Jackson – Who Is it?

26.04.2023 = Eurythmics – It’s Alright (Baby’s Coming Back)

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме  “Eurythmics – It’s Alright (Baby’s Coming Back)”.

Официјално во месец Декември 1985 година излегува токму оваа песна како четврти и последен сингл од нивниот албум “Be Yourself Tonight”. На топ листите успева да се искачи на местото број 12 на “UK Singles”, и број 78 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Eurythmics – It’s Alright (Baby’s Coming Back)

25.04.2023 = Texas – Halo

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме  “Texas – Halo”.

Официјално на 6 Април 1997 година излегува оваа песна на шкотската рок група “Texas”, оформена 1986 година во Шкотска. Тие песнава ја ставаат на нивниот 4-ти по ред студиски албум “White on Blonde” издаден на 3 Февруари 1997 година. Се искачува на местото број 10 на “UK Singles” листата.

Texas – Halo

24.04.2023 = Robin Beck – The First Time

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме  “Robin Beck – The First Time”.

Во 1988 година излегува на музичкиот пазар овој прв забележителен хит на американката “Robin Beck”. Песнава ја има на нејзиниот втор по ред студиски албум “Trouble or Nothin'” издаден 1989 година. Песнава пред да биде издадена беше употребена за реклама за Coca-Cola. Успева да се искачи на местото број 1 на “UK Singles” листата.

Robin Beck – The First Time

23.04.2023 = Randy Crawford – Secret Combination

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме  Randy Crawford – Secret Combination”.

Далечната 1981 година излегува оваа песна на американската џез и рнб пеачка “Randy Crawford”, родена на 18 Февруари 1952 година во Макон, Џорџија, Америка. Песнава ја има на нејзиниот петти по ред студиски албум “Secret Combination” издаден 1981 година. Таа со песнава успева да се искачи на местото број 70 на “US Billboard RnB” и број 48 на “UK SIngles” листата.

Randy Crawford – Secret Combination

22.04.2023 = Chic – Good Times

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме  “Chic – Good Times”.

Далечната 1979 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на американската диско, фанк група “Chic” оформена 1976 година од Nile Rodgers и Bernard Edwards. Тие песнава ја сместуваат на нивниот трет по ред студиски албум “Risque” издаден на 30 Јули 1979 година. Магазинот “Rolling Stone” ја рангира песнава на местото број 224 на листата на “500 Greatest Songs of All Time”. Се искачува на местото број 1 на “U.S. Billboard Hot 100” и број 5 на “UK Singles” листата.

Chic – Good Times

21.04.2023 = Belinda Carlisle – Live Your Life Be Free

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Belinda Carlisle – Live Your Life Be Free”.

Официјално на 16 Септември 1991 година излегува оваа песна на американската пеачка “Belinda Jo Carlisle”, родена на 17 Август 1958 година. Песнава ја има на нејзиниот 4-ти по ред истоимен студиски албум “Live Your Life Be Free” издаден на 14 Октомври 1991 година. Таа со песнава успева да се искачи на местото број 12 на “UK Singles” листата.

Belinda Carlisle – Live Your Life Be Free

20.04.2023 = David Bowie – Young Americans

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “David Bowie – Young Americans”.

Официјално на 21 Февруари 1975 година во продажба на музичкио пазар излегува оваа песна на англиќанецот “David Bowie”, роден на 8 Јануари 1947 година. Тој песнава ја сместува на неговиот албум “Young Americans” издаден на 7 Март 1975 година, се искачува на местото број 28 на “U.S. Billboard Hot 100” и број 18 на “UK Singles” листата.

David Bowie – Young Americans

19.04.2023 = Marc Cohn – Walking in Memphis

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Marc Cohn – Walking in Memphis”.

Во 1991 година излегува оваа песна на американскиот пеач и текстописец “Marc Cohn”, роден на 5 Јули 1959 година. Тој песнава ја има на неговиот прв деби студиски албум “Marc Cohn” издаден на 21 Февруари 1991 година. Тој со песнава успева да се искачи на месото број 22 на “UK Singles” и број 13 на “U.S. Billboard Hot 100” листата. Позначајна преработка на песнава прави “Cher” во 1995 година и групата “Lonestar” во 2003 година.

Marc Cohn – Walking in Memphis

18.04.2023 = Mariah Carey – The Roof (Back in Time)

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме  “Mariah Carey – The Roof (Back In Time)”.

Официјално на 28 Јули 1998 година во продажба на музичкиот пазар излегува токму оваа песна на американската пеачка, текстописец и актерка “Mariah Carey”, родена на 27 Март 1970 година во Хантингтон, Њу Јорк, Америка. Песнава таа ја сместува на нејзиниот 6-ти по ред студиски албум “Butterfly”  издаден на 16 Септември 1997 година, и со нејзе успева да се искачи на местото број 96 на “UK singles” листата.

Mariah Carey – The Roof (Back in Time)

17.04.2023 = Elton John – Sad Songs (Say So Much)

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Elton John – Sad Songs (Say So Much)”.

Во месец Мај далечната 1984 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на англискиот пеач и текстописец “Sir Elton Hercules John”, роден на 25 Март 1947 година. Тој песнава ја сместува на неговиот 11-ти по ред студиски албум “Breaking Hearts” издаден Јуни 1984 година. Успева да се искачи на местото број 5 на “US Bilboard Hot 100” листата.

Elton John – Sad Songs (Say So Much)

16.04.2023 = Rick Astley – When I Fall in Love

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Rick Astley – When I Fall in Love”.

Ова е песна оригинално испеана од “Doris Day” уште во 1952 година, а пак на 8 Декември 1987 година излегува преработката на англискиот пеач и текстописец “Rick Astley”, роден на 6 Февруари 1966 година во Њутон ле Вилоус, Англија. Песнава ја има на неговиот прв деби студиски албум “Whenever You Need Somebody” издаден на 16 Ноември 1987 година. Успева да се искачи на местото број 2 на “UK Singles” листата.

Rick Astley – When I Fall in Love

15.04.2023 = Take That – It Only Takes a Minute

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Take That – It Only Takes a Minute”.

Ова е песна оригинално испеана од групата “Tavares” уште во далечната 1975 година, а на 1 Јуни 1992 година излегува во продажба преработката на англиската машка група “Take That (оформени 1990 во Манчестер, Англија). Песнава тие ја сместуваат на нивниот прв деби студиски албум “Take That & Party” издаден на 17 Август 1992 година. Со песнава успеваат да се искачат на местото број 7 на “UK Singles” листата.

Take That – It Only Takes a Minute

14.04.2023 = Billy Idol – Rebel Yell

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Billy Idol – Rebel Yell”.

Во месец Јануари далечната 1984 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на англискиот рок пеач и текстописец “Billy Idol”, роден на 30 Ноември 1955 година. Песнава ја има на неговиот втор по ред студиски албум “Rebel Yell” издаден на 3 Декември 1983 година. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 62 на “UK Singles” и број 46 на “U.S. Billboard Hot 100”. Преработка на песнава направиле HIM, Cybercide, Dog Fashion Disco и други.

Billy Idol – Rebel Yell

13.04.2023 = Kool & the Gang – Get Down on it

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Kool & the Gang – Get Down on it”.

Официјално на 19 Декември 1981 година на музичкиот пазар излегува оваа песна на американската диско-фанк група Kool & The Gang, оформени во New Jersey 1964 година. Песнава е сместена на нивниот албум “Something Special” издаден на 24 Септември 1981 година.

Kool & the Gang – Get Down on it

12.04.2023 = Simply Red – You’ve Got it

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Simply Red – You’ve Got it”.

Во 1989 година излегува оваа песна на познатата англиска соул група “Simply Red”, оформена 1985 година во Манчестер, Англија. Песнава ја има на нивниот трет по ред студиски албум “A New Flame” издаден 1989 година, а успева да се искачи на местото број 46 на “UK Singles” листата.

Simply Red – You’ve Got it

11.04.2023 = Lionel Richie – Stuck on You

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Lionel Richie – Stuck on You”.

Официјално на 1 Мај 1984 година излегува оваа песна на познатиот американски пеач и тестописец Lionel Richie, роден на 20 Јуни 1949 во Alabama, US. Песнава ја има на неговиот втор по ред студиски албум “Can’t Slow Down” издаден на 11 Октомври 1983 година.

Lionel Richie – Stuck on You

10.04.2023 = Bon Jovi – Lie to Me

Денес во “Историја на Музиката” ги слушаме “Bon Jovi – Lie to Me”.

Во 1995 година излегува во продажбаоваа песна на американската рок група “Bon Jovi”, оформени 1983 година во Њу Џерси, Америка. Песнава тие ја сместуваат на нивниот 6-ти по ред студиски албум “These Days” издаден на 27 Јуни 1995 година. Успеваат да се искачат на местото број 76 на “US Billboard Hot 100” и број 10 на “UK Top 40” листата.

Bon Jovi – Lie to Me

09.04.2023 = Paula Abdul – Crazy Cool

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Paula Abdul – Crazy Cool”.

Официјално на 22 Август 1995 година во продажба излегува токму оваа песна на американската поп пеачка “Paula Julie Abdul”, родена на 19 Јуни 1962 година во Сан Фернандо, Калифорнија, Америка. Таа оваа песна ја сместува на нејзиниот трет по ред студиски албум “Head over Heels” издаден на 13 Јуни 1991 година. Успева да се искачи на местото број 58 на “US Billboard Hot 100” и број 13 на “US Billboard Hot Dance Music/Club Play” листата.

Paula Abdul – Crazy Cool

08.04.2023 = Raf – Self Control

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Raf – Self Control”.

Ова е песна која станува најпозната преработувајќи ја познатата “Laura Branigan”, а ја напишал и испеал истата 1984 година италијанскиот пеач и текстописец “Raf”. Песнава ја има на неговиот прв деби студиски албум “Raf” издаден 1984 година. Успева да се искачи на местото број 1 на “Italian Singles”. Инаку оваа песна многумина ја преработиле меѓу кои: Royal Gigolos (2005), Infernal (2006) и др.

Raf – Self Control

07.04.2023 = Bruce Springsteen – Born in the U.S.A.

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Bruce Springsteen – Born in the U.S.A”.

Официјално на 30 Октомври 1984 година во продажба излегува оваа песна на американскиот пеач и текстописец “Bruce Springsteen”, роден на 23 Септември 1949 година. Песнава ја има на неговиот 7-ми по ред студиски албум “Born in the U.S.A.” издаден на 4 Јуни 1984 година. Се искачува на местото број 9 на “US Bilboard Hot 100” и број 5 на “UK Singles” листата, а магзинот “Rolling Stone” ја рангира песнава на 275 место на нивната листа на “500 Greatest Songs of All Time”.

Bruce Springsteen – Born in the U.S.A.

06.04.2023 = Jessica Simpson – Irresistible

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Jessica Simpson – Irresistible”.

Официјално на 10 Април 2001 година излегува оваа песна на американската пеачка и актерка “Jessica Simpson”, родена на 10 Јули 1980 во Тексас, Америка. Таа песнава ја сместува на нејзиниот втор по ред студиски албум “Irresistible” издаден на 5 Јуни 2001 година. Успева да се искачи на местото број 11 на “UK Singles” и број 15 на “U.S Billboard Hot 100” листата.

Jessica Simpson – Irresistible

05.04.2023 = Howard Jones – Things Can Only Get Better

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Howard Jones – Things Can Only Get Better”.

На 9 Февруари 1985 година излегува оваа песна на англискиот пеач “Howard Jones”, роден на 23 Февруари 1955 година во Саутемптон, Хемшир, Англија. Песнава ја има на неговиот втор по ред студиски албум “Dream into Action” издаден на 23 Март 1985 година. Се искачува на местото број 6 на “UK Singles” и број 5 на “US Billboard Hot 100” листата.

Howard Jones – Things Can Only Get Better

04.04.2023 = Randy Crawford – Same Old Story (Same Old Song)

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Randy Crawford – Same Old Story (Same Old Song)”.

Во далечната 1980 година излегува во продажба токму оваа песна на американката “Randy Crawford”, родена на 18 Февруари 1952 година во Макон, Џорџија, Америка. Песнава ја има на нејзиниот втор по ред студиски албум “Now We May Begin” издаден 1980 година. Успева да се искачи на местото број 34 на “US R&B” листата и број 23 во Холандија.

Randy Crawford – Same Old Story (Same Old Song)

03.04.2023 = Phil Collins – That’s Just the Way it Is

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Phil Collins – That’s Just the Way it Is”.

На 25 Јули 1990 година во продажба излегува оваа песна на англискиот пеач, текстописец и актер “Phil Collins”, роден на 30 Јануари 1951 година во Лондон, Англија. Песнава ја има на неговиот 4-ти по ред студиски албум “…But Seriously” издаден на 7 Ноември 1989 година. Тој со песнава успева да се искачи на местото број 26 на “UK Singles” листата.

Phil Collins – That’s Just the Way it Is

02.04.2023 = Kevon Edmonds – Move it Slow

Денес во “Историја на Музиката” го слушаме “Kevon Edmonds – Move it Slow”.

Ова е песна на американскиот пеач и актер “Kevon Edmonds”, помладиот брат на познатиот “Kenneth Edmonds” или “Babyface”. Песнава ја има на сандтракот од филмот “Save the Last Dance” издаден на 19 Декември 2000 година во кој главните улоги ги имаат: Julia Stiles, Sean Patrick Thomas, Kerry Washington и Terry Kinney.

Kevon Edmonds – Move it Slow

01.04.2023 = Madonna – Nothing Really Matters

Денес во “Историја на Музиката” ја слушаме “Madonna – Nothing Really Matters”.

Официјално на 2 Март 1999 година излегува оваа песна на познатата американска пеачка “Madonna”, родена на 16 Август 1958 година во Беј Сити, Мичиген, Америка. Песнава ја има на нејзиниот 7-ми по ред студиски албум “Ray of Light” издаден на 3 Март 1998 година. Успева да се искачи на местото број 7 на “UK Singles” и број 93 на “U.S. Billboard Hot 100” листата.

Madonna – Nothing Really Matters

Written by: Play Radio


Previous post

PLAY OF THE WEEK

Eliza Rose & Calvin Harris – Body Moving

PLAY OF THE WEEK 27.11. - 03.12.2023 = Eliza Rose & Calvin Harris - Body Moving 20.11. - 26.11.2023 = Dua Lipa - HoudiniDua Lipa - Houdini13.11. - 19.11.2023 = Cannons - Heartbeat HighwayCannons - Heartbeat Highway06.11. - 12.11.2023 = Robin Schulz Feat. Rita Ora & Tiago Pzk - I'll Be ThereRobin Schulz Feat. Rita Ora & Tiago Pzk - I'll Be There30.10. - 05.11.2023 = Nathan Dawe Feat. Eliza […]

today26/11/2023


КОНТАКТ

ул. Маркс Енгелсова бр. 32/А

6330 Струга, Македонија

Тел: 077 886 314

info@playfm.mk

marketing@playfm.mk

СЛУШАЈТЕ НЕ ПРЕКУ ВАШАТА ОМИЛЕНА АПЛИКАЦИЈА

0%